Πλεόνασμα 2,2 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγ��ν στο 10μηνο 2013

Αυξήθηκε όμως το έλλειμμα στο ισοζύγιο των εισοδημάτων

Πλεόνασμα 2,2 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 10μηνο 2013

Πλεόνασμα 2,2 δισ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2013, έναντι ελλείμματος 3,4 δισ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών .

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κυρίως η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,7 δισ. ευρώ αλλά και η αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 2,2 δισ. ευρώ και υπηρεσιών κατά 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων.

Ειδικότερα, ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στη σημαντική μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών κατά 5,4%, αλλά και στην άνοδο των εξαγωγικών εισπράξεων κατά 4,5%. Εκτός από τις εξαγωγές πετρελαιοειδών οι οποίες έχουν την πιο σημαντική συνεισφορά στην άνοδο αυτή, μεγάλη είναι και η συμμετοχή των κλάδων των τροφίμων και ποτών και των μη μεταλλικών ορυκτών. Η μείωση των εισαγωγών αγαθών οφείλεται κυρίως στα καύσιμα.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και τη βελτίωση του ισοζυγίου των λοιπών υπηρεσιών, εξελίξεις που αντιστάθμισαν τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 783 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 3,65 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 2,2 δισ. ευρώ από ό,τι το δεκάμηνο του 2012. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων προς τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ).

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top