Τελικά υπάρχει Άγιος Βασίλης: Ποιοι γλιτώνουν τον φόρο μεταβίβασης;

Διευκρινήσεις από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τα αυθαίρετα

Τελικά υπάρχει Άγιος Βασίλης: Ποιοι γλιτώνουν τον φόρο μεταβίβασης;

Στην διευκρίνιση ότι η απαλλαγή από τους φόρους μεταβίβασης ακινήτου, κληρονομιών και γονικών παροχών, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, χορηγείται και για τους χώρους που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 4178/2013 για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με την προϋπόθεση να έχει περαιωθεί η διαδικασία καταβολής του ειδικού προστίμου ή να έχει καταβληθεί ποσοστό 30% του συνολικού ποσού προστίμου ή του σχετικού παραβόλου.

Για την πιστοποίηση της χρήσης του χώρου, προκειμένου να χορηγηθεί η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η τεχνική έκθεση του μηχανικού στην οποία περιγράφεται με σαφήνεια ο δηλούμενος χώρος με τη χρήση που έχει.

Σημειώνεται ότι σε περιπτώσεις όπως υπόγειες στάθμες και εσωτερικοί χώροι και σοφίτες, κατά τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας, εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 50%, επί του αντίστοιχου εντύπου χώρου χρήσης κατοικίας (έντυπα 1, Κ1 και Κ2 κατά περίπτωση).

Τέλος επισημαίνεται ότι ο φόρος μεταβίβασης κληρονομιών ή γονικών παροχών, ο οποίος καταβλήθηκε για την αξία ρυθμισθέντων χώρ��ν κατά την υποβολή δηλώσεων, που υπήχθησαν στις διατάξεις της απαλλαγής πρώτης κατοικίας, μπορεί να επιστραφεί εντός τριετίας από την ημερομηνία καταβολής, μετά από σχετική αίτηση του υπόχρεου.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top