6,4 δις ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές κατέβαλλε το Δημόσιο μέχρι το Νοέμβριο

Σταϊκούρας: επιβεβαιώνεται η εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013

6,4 δις ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές κατέβαλλε το Δημόσιο μέχρι φέτος το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης Ιανουαρίου–Οκτωβρίου 2013.

Από τα ταμειακά στοιχεία Ιανουαρίου–Οκτωβρίου 2013, χωρίς το Πρόγραμμα Αποπληρωμής Ληξιπροθέσμων Υποχρεώσεων, προκύπτει πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα ύψους 5,7 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Σε δημοσιονομική βάση, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη και τη μεταβολή του συσσωρευμένου ύψους των εκκρεμών υποχρεώσεων, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 2,6 δισ. ευρώ έναντι 0,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Όπως υποστηρίζει η ανακοίνωση του κ. Σταϊκούρα, «ακόμη και σε όρους Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής (μετά την αφαίρεση των ANFAs και SΜPs, ύψους 2,18 δισ. ευρώ), διαμορφώνεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, γεγονός που παρέχει ικανοποιητικές ποσοτικές ενδείξεις για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο τέλος του έτους».

Επισημαίνεται ακόμ�� ότι η εκτέλεση του Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση επιβεβαιώνει την εκτίμηση, όπως αποτυπώθηκε και στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, ότι εφέτος θα επιτευχθεί ικανοποιητικό πρωτογενές πλεόνασμα.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι τα ταμειακά στοιχεία του Δελτίου Γενικής Κυβέρνησης, όπως δημοσιεύονται, περιλαμβάνουν το Πρόγραμμα Αποπληρωμής Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων, το οποίο, σε ταμειακή βάση, αλλοιώνει την πραγματική εικόνα της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών της Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο Ιανουαρίου–Οκτωβρίου 2013.

Σε δημοσιονομική βάση όμως, λαμβάνεται υπόψη συνδυαστικά η θετική επίδραση της μείωσης του συσσωρευμένου ποσού των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων που ανήκουν στους υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης, η οποία εξουδετερώνει την επιβάρυνση των πληρωμών σε ταμειακή βάση από το Κράτος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top