ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: Ποιοι θα ζητήσουν φέτος…. το σπίτι τους από τον Άγιο Βασίλη;

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην τρόικα

​Το ζήτημα των πλειστηριασμών θα βρεθεί στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, εν�� την ίδια ώρα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα Χριστουγεννιάτικα με τον φόρο του ξεσπιτώματος!

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη πάντως να προστατεύει τους πραγματικά αδύναμους, με την τρόικα να φαίνεται πως είναι τουλάχιστον πρόθυμη να συζητήσει τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου…

Ο κ. Στουρνάρας με συνέντευξή του στην εκπομπή «Ανατροπή» του Mega έκανε γνωστό ότι καταργείται διάταξη του 2009 -σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί οποιουδήποτε ακινήτου για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ- και θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος με την οποία θα προστατεύεται η κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας λίγο κάτω από τις 300.000 ευρώ.

Αλλά και ο κ. Χατζηδάκης με συνέντευξή του στην εκπομπή «enikos» στο Star υποστήριξε ότι θα προστατευτεί η κύρια κατοικία των μεσαίων και φτωχών νοικοκυριών.

Από τις δηλώσεις των δύο υπουργών και σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους» η κυβέρνηση έχει προτείνει στην τρόικα:

Προστασία της πρώτης κατοικίας και για το 2014

1. Την κατάργηση της διάταξης του 2009, σύμφωνα με την οποία προστατεύονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 όλα τα ακίνητα από τραπεζικούς πλειστηριασμούς αν οι οφειλές δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.

2. Τη διατήρηση των διατάξεων που μπήκαν το 2010 στον νόμο Κατσέλη και απαγόρευαν τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας με βάση την αντικειμενική της αξία. Αυτή μέχρι το τέλος του 2013 δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 50%. Για έναν άγαμο το όριο είναι οι 300.000 ευρώ και για μία οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά οι 450.000 ευρώ. Η κυβέρνηση συζητά τη μείωση αυτών των ορίων. Υπάρχουν πληροφορίες που μιλούν για 280.000 ευρώ και άλλες πηγές θέλουν τον πήχη να κατεβαίνει στις 200.000 ευρώ. Και τα δύο ποσά θα είναι ίδια είτε για άγαμους είτε για έγγαμους. Δηλαδή δεν θα υπάρχει κλιμάκωση των ορίων. Η νέα νομοθετική διάταξη θα ισχύει για όλο το 2014, και μόνο για το νέο έτος.

3. Στην περίπτωση που η τρόικα απορρίψει την δεύτερη πρόταση, η κυβέρνηση εισηγείται τη δεύτερη πρόταση, αλλά με την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης με κύρια κατοικία 280.000 ή 200.000 ευρώ (ανάλογα με την τελική ρύθμιση) θα είναι «συνεργάσιμος δανειολήπτης». Δηλαδή θα συζητήσει με την τράπεζα και θα καταβάλει ένα ποσό έναντι της σημερινής δόσης που πληρώνει. Πρόκειται για μεταβατική διάταξη, η οποία προτείνεται να διατηρηθεί για έναν χρόνο, ίσως και για τρία συνολικά.

4. Διατηρείται σε ισχύ η πρόσφατη διάταξη στον νόμο Κατσέλη, που αναφέρει ότι δεν βγαίνει στον πλειστηριασμό η κύρια κατοικία, όπως επίσης παύει ��ποιοδήποτε καταδιωκτικό μέτρο σε βάρος της περιουσίας του οφειλέτη, από τη στιγμή που αυτός καταθέσει αίτηση πτώχευσης στο Ειρηνοδικείο μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσής του.

ΦΩΤΟ2 Έθνος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top