Ελλάδα: οι πιο ακριβές τιμές των προϊόντων και οι πιο χαμηλοί μισθοί στην Ευρώπη!

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Star με τη σύγκριση μισθών και τιμών

Ελλάδα: οι πιο ακριβές τιμές των προϊόντων και οι πιο χαμηλοί μισθοί στην Ευρώπη!

Οι μηνιαίοι κατώτατοι μισθοί στην Ελλάδα, έφθασαν -σχεδόν- στα τελευταία σκαλοπάτια της κλίμακας σε Ευρώπη και Βαλκανική. Η ακρίβεια όμως για τα νοικοκυριά σε βασικά είδη διατροφής καλά κρατεί και οι τιμές στέκονται στο ύψος τους.

Ένα ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας Le Monde επιβεβαιώνει αυτό που όλοι λίγο ως πολύ γνωρίζουμε. Οι κατώτατοι μισθοί στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερους στην Ε.Ε. «Για μία οικογένεια 4μελή θες τουλάχιστον 4-5 κατοστάρικα το μήνα» απαντά ο πολίτης στο ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του Σταρ, που λέει ότι τόσος είναι και ο μισθός του.

Άλλοι πολίτες λένε πως τα χρήματα που δίνουν καθημερινά για βασικά αγαθά συχνά ισοδυναμούν με το μισό τους μεροκάματο. Γύρω στα 20-25 ευρώ είναι μόνο τα μέσα έξοδα για τα καθημερινά ψώνια.

Κι όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, η σύγκριση είναι συντριπτική: Στην Ελλάδα είναι 586 ευρώ τον μήνα, στο Βέλγιο είναι 1502 ευρώ τον μήνα και στη Γαλλία 1430 ευρώ.

Πιο κοντά στα μέτρα μας βρίσκεται η Ισπανία με 645 ευρώ τον μήνα. Σε καλύτερη θέση είμαστε από την Πορτογαλία, όπου ο κατώτατος μισθός είναι 485 ευρώ τον μήνα και τη Βουλγαρία που είναι 159 ευρώ τον μήνα.

Οι τιμές όμως στη χώρα μας παραμένουν υψηλές. Γενικά στις ευρωπαϊκές χώρες είναι αρκετά πιο προσιτές οι τιμές, γνωρίζοντας ότι και οι μισθοί είναι τουλάχιστον στα 1.000 ευρώ ένας βασικός μισθός σε μία ευρωπαϊκή χώρα.

Είμαστε όμως και παιδιά ενός κατώτερου θεού, αφού χαμηλότερες τιμές έχουν και χώρες με κατώτατο όριο βασικού μισθού ακόμη και από την Ελλάδα, όπως η Πορτογαλία. Πολύ πιο χαμηλές είναι οι τιμές στη Βουλγαρία, όπως έδειξε το ρεπορτάζ του Σταρ, ακολουθώντας σε αυτή την περίπτωση τους χαμηλούς μισθούς.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ, εδώ και αρκετά χρόνια στην Ευρώπη το γάλα είναι σχεδόν κάτω από τα 80-90 λεπτά.

Μέχρι στιγμής 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν θεσπίσει όριο κατώτατου μισθού, ανάμεσά τους και η Κύπρος.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top