Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Σταϊκούρας: Βλέπει συμφωνία με τρόικα και πλεόνασμα περίπου 812 εκ.

Στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

​Με συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία την ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε σήμερα Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί του προϋπολογισμού του 2014.

«Έχουμε συμφωνήσει με την Τρόικα για την επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος. Δεν έχουμε συμφωνήσει στον τρόπο με τον οποίο θα επιτε��χθεί το πλεόνασμα. Αξιολογούνται όμως από τους εταίρους μας πολλοί παράγοντες όπως οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας με στόχο την αύξηση εσόδων από εισφορές. Προσδοκούμε βάσιμα ότι τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα είναι εντός ή και καλύτερα των στόχων. Θα έχει καλή επίπτωση στο ισοζύγιο του 14 αυτό. Θα γεφυρωθεί έτσι το χάσμα των προβλέψεων μεταξύ ημών και εταίρων. Η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού δικαιώνει τις προβλέψεις μας» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε σημαντικό το πρωτογενές πλεόνασμα που επιτυγχάνεται φέτος, ύψους, τουλάχιστον όπως είπε, 812 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για προϊόν «ρεαλιστικής ανάλυσης των δεδομένων και όχι για πανηγυρισμούς».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ωστόσο την ανησυχία της κυβέρνησης για τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας και υποστήριξε ότι η αυξητική τάση παραμένει παρά το γεγονός ότι η τάση αυτή έχει ανακοπεί σε τεράστιο βαθμό από το 40% στο 7%. Ανάλογη ανησυχία φαίνεται να υπάρχει και στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά με τη κυβέρνηση να επιδιώκει να ρίξει χρήμα μέσω αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα αλλά και μέσω ΕΣΠΑ.

Απαντώντας πάντως στα πύρα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ.Σταϊκούρας χαρακτήρισε αληθινή την κριτική περί αλλαγών μεταξύ προσχεδίου και σχεδίου του προϋπολογισμού του 2014 « αλλά επί τα βελτίω» και πέρασε στην αντε��ίθεση κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι συνεχίζουν να σκιαμαχούν μόνο και μόνο για εντυπώσουν και να θολώσουν το θετικό μήνυμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top