«Ώρα μηδέν» για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας: Χαλάει τη «συνταγή» Στουρνάρα το ΣτΕ;

Με διαδικασίες-εξπρές η προσφυγή φορολογουμένου - Θα αποτελέσει πιλότο

Να χαλάσει τα σχέδια του Γιάννη Στουρνάρα για τα έσοδα του προϋπολογισμού απειλεί η προσφυγή ενός φορολογούμενου κατά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που επιβλήθηκε για τη διετία 2011-12.

Η εκδίκαση θα γίνει με διαδικασίες-εξπρές στο πλαίσιο της πρότυπης δίκης που θα αποτελέσει τον πιλότο και για άλλες εκκρεμείς υποθέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο φορολογούμενος πολίτης, ο οποίος όπως δηλώνει ότι δεν έχει εισόδημα λόγω «της ραγδαίως πτώσης της επαγγελματικής του δραστηριότητας», ζητεί να κριθούν αντισυνταγματικά, παράνομα και αντίθετα στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τα εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012 με τα οποία υποχρεώνεται να καταβάλει για κάθε ένα έτος το ποσό των 14.887 ευρώ.

Στην προσφυγή του ο πολίτης αναφέρει ότι διαθέτει τρία ακίνητα, τα οποία όμως δεν του αποφέρουν κανένα εισόδημα αφού στα δύο έχει την ψιλή κυριότητα και στο τρίτο την πλήρη κυριότητα. Υποστηρίζει ακόμη ότι -πλέον του ΦΑΠ- μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει πληρώσει το Ει��ικό Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ), το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και το γνωστό «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών), κάτι που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί -όπως εξηγεί- στην καταβολή μέσα σε λίγα χρόνια του ισόποσου της αξίας των ακινήτων σε φόρους!

Για τους λόγους αυτούς ο πολίτης τονίζει ότι:

- Η επιβολή του ΦΑΠ προσκρούει στο άρθρο 4 του Συντάγματος το οποίο προβλέπει ότι η επιβολή φόρου επιτρέπεται μόνο εάν υπάρχει φοροδοτική ικανότητα και αν υπάρχει αυτή πρέπει να είναι ανάλογη με το βαθμό που υπάρχει.

- Οι διατάξεις του φορολογικού νόμου που αφορούν τον ΦΑΠ αντιβαίνουν το άρθρο 5 του συνταγματικού χάρτη, καθώς το ύψος του φόρου δεν συναρτάται προς τη φοροδοτική ικανότητα του φορολογούμενου.

- Ο ΦΑΠ είναι αντίθετος στην ΕΣΔΑ, αφού το ύψος του φόρου υπολογίζεται κατά τέτοιο τρόπο που να ισοδυναμεί με στέρηση της ακίνητης περιουσίας, καθώς ο πολίτης καλείται να καταβάλει το σύνολο της αξίας της σε φόρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top