150 μεγάλες επιχειρήσεις θα στηρίξουν τα έσοδα του προϋπολογισμού

Αύξηση εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος αναμένει το ΥΠΟΙΚ

150 μεγάλες επιχειρήσεις θα στηρίξουν τα έσοδα του προϋπολογισμού

Οι 150 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας καλούνται να βάλουν πλάτη προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού του 2014. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις που καλούνται να επιστρέψουν το φόρο εισοδήματος που αντιστοιχεί στα αφορολόγητα αποθεματικά που δημιούργησαν έως το 2003 και κρίθηκαν ότι παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία.

Από τα δεδομένα του νέου προϋπολογισμού που αφορούν στα έσοδα προκύπτουν τα εξής:

- Το σύνολο των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί το 2014 στα 48,705 δισ. ευρώ έναντι 46,854 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος. Η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στους άμεσους φόρους οι οποίοι διαμορφώνονται το 2014 στα 21,57 δισ. ευρώ από 19,88 που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος. Πρόκειται για μια αύξηση που προέρχεται κυρίως από την άνοδο κατά 137,3% ή 2,3 δισ. ευρώ του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Δηλαδή των επιχειρήσεων. Όπως αναφέρεται στο κείμενο του προϋπολογισμού η αύξηση των άμεσων φόρων οφείλεται μεταξύ άλλων και στη φορολόγηση αποθεματικών που δεν είχαν φορολογηθεί εννοώντας τα αποθεματικά που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

- Τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος αναμένεται να ενισχυθούν, επίσης, από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την απόδοση μέτρων που έχουν ήδη θεσπιστεί όπως η επιβολή του συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίε�� επιχειρήσεις, από την ανάκαμψη της οικονομίας και την απόδοση της προσυμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων από τους συνταξιούχους καθώς έχει εντοπιστεί ότι σημαντικός αριθμός με διπλές συντάξεις δεν δηλώνουν τη μία σύνταξη.

- Μεγάλη συμβολή στην αύξηση εσόδων θα έχουν και οι φόροι στα ακίνητα και στην περιουσία γενικότερα (πχ. μετοχές). Το 2014 εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν από φόρους στην περιουσία 3,93 δισ. ευρώ έναντι 2,78 δισ. ευρώ που αναμένεται να εισπραχθούν φέτος. Η αύξηση αυτή αποδίδεται από το υπουργείο Οικονομικών στη θέσπιση του ενιαίου φόρου ακινήτων αλλά και στην επιβολή του φόρου υπεραξίας ο οποίος θα επιβαρύνει από την πρωτοχρονιά όσους πωλούν ακίνητα ή μετοχές.

- Το ΥΠΟΙΚ αναμένει ανάκαμψη των εσόδων από τον ΦΠΑ των πετρελαιοειδών (κατά 84 εκατ. ευρώ), λόγω της βελτίωσης, όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού από τον κ. Χ. Σταϊκούρα, των όρων χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top