Την έβαψαν χιλιάδες συνταξιούχοι: Αναδρομική επιστροφή ΕΚΑΣ και με τόκο ζητά το ΙΚΑ!

Δείτε τι διευκρινίζει η Διοίκηση του Ιδρύματος

Την έβαψαν χιλιάδες συνταξιούχοι: Αναδρομική επιστροφή ΕΚΑΣ και με τόκο ζητά το ΙΚΑ!

​Αναδρομική επιστροφή ΕΚΑΣ (Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) ζητά από συνταξιούχους που έχουν σύνταξη άνω των 850 ευρώ το ΙΚΑ, επιβάλλοντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και την επιστροφή του διπλάσιου ποσού από αυτό που έχουν ήδη λάβει.

Η Διοίκηση του Ιδρύματος, με αφορμή ερωτήσεις υποκαταστημάτων σχετικά με το θέμα της διαδικασίας αναζήτησης των αχρεωστήτως κατα��ληθέντων ποσών ΕΚΑΣ λόγω υπέρβασης του ορίου των 850 ευρώ σύνταξης, διευκρίνισε ότι:

-Στην περίπτωση που η αχρεώστητη χορήγησή του ΕΚΑΣ οφείλεται στην απόκρυψη στοιχείων (π.χ. άλλης σύνταξης) εκ μέρους του συνταξιούχου, το ποσό θα αναζητείται στο διπλάσιο, ρυθμιζόμενο σε μηνιαίες δόσεις των 80 ευρώ μέσω συμψηφισμού με τη μηνιαία σύνταξη.

-Στην περίπτωση που η αχρεώστητη χορήγηση οφείλεται σε έλλειψη μηχανογραφικής σύνδεσης των συντάξεων, δηλαδή σε υπαιτιότητα του ΙΚΑ και όχι σε υπαιτιότητα των συνταξιούχων, το επιστρεπτέο ποσό θα είναι αυτό ακριβώς που καταβλήθηκε αχρεωστήτως, προσαυξανόμενο με το νόμιμο τόκο προς 5% από την ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης καταλογισμού, ρυθμιζόμενο και αυτό σε μηνιαίες δόσεις των 80 ευρώ μέσω συμψηφισμού με τη μηνιαία σύνταξη.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top