Επιτέλους ιδρύεται το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο ύστερα από «μάχη» με την τρόικα

Χατζηδάκης: Θα χρηματοδοτεί επιχειρήσεις και έργα στη χώρα μας

Mετά από 11 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων με την Τρόικα το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο παίρνει σάρκα και οστά. Όπως ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, οι διατάξεις για την ίδρυση του Ταμείου θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή πιθανό��ατα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Η Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα καλύψει μέρος του κενού που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και το οποίο αγγίζει τα 18 δις. ευρώ σύμφωνα με έρευνα της Oliver Wyman. Όπως ανέφεραν ανώτατα στελέχη του υπουργείου ��νάπτυξης το Ταμείο θα παρέχει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μέσω του Ταμείου επιχειρείται να αμβλυνθεί το πρόβλημα της ρευστότητας, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξουν επικαλύψεις με υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο ίδιος σημείωσε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή δεν φτάνει η αναπτυξιακή διάσταση είναι περισσότερο αναγκαία το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα δώσει ελπίδα στις ελληνικές ΜμΕ θα έχει σίγουρα προστιθέμενη αξία και θα συμβάλει σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελληνική οικονομία.»

Σημειώνεται ότι το τελικό ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου δεν θα υπερβαίνει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου στο τέλος της διαδικασίας κεφαλαιοποίησης του Ταμείου, ενώ η έδρα του Ταμείου θα είναι στο Λουξεμβούργο.

Ποια θα είναι τα κεφάλαια του Ταμείου και ποιος θα τα εισφέρει.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα επενδύσει το ποσό των 350 εκατ. ευρώ με χρηματοδοτικές πηγές από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ. Το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα διαχειρίζεται το Ταμείο θα γίνει γνωστό όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές. Ήδη η Γερμανία μέσα της KfW δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την πρωτοβουλία και να εξετάσει σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο. Επιπλέον έχει συμφωνηθεί κατ’ αρχήν η συμμετοχή ��ης Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων όπου ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της κ. Β. Χόγιερ, το Ίδρυμα Ωνάση έχει δεσμευτεί για τη συμμετοχή του, ενώ διεξάγονται συζητήσεις με άλλους υποψήφιους,, όπως το γαλλικό ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Caise des Depots), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επίσης αναμένεται ότι την επόμενη εβδομάδα το Ίδρυμα Ωνάση αναμένεται να συμμετέχει στο Ταμείο ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από άλλους ξένους ιδιώτες επενδυτές.

Σε ποιους τομείς θα επενδύει το Ταμείο;

Το Ταμείο θα παρέχει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης θα παρέχει κεφαλαιακή στήριξη σε ΜμΕ συμμετέχοντας στο μετοχικό τους κεφάλαιο, ενώ θα χρηματοδοτεί και έργα υποδομής που θα καλύπτονται απευθείας από τα προγράμματα της ΕΤΕπ.

Ποιος είναι ο στόχος του Ταμείου

Στόχος είναι να λειτουργήσει κατά βάση ως πλατφόρμα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία. Επίσης στόχος του είναι να βοηθήσει ενεργά στην αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και τις ΜμΕ με παροχή δανείων φθηνότερου κόστους (χαμηλότερου επιτοκίου) στις ελληνικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα το Επενδυτικό Ταμείο θα μπορεί να αποκτά μετοχική συμμετοχή σε ΜμΕ κάτι που δεν μπορεί να κάνει το ΕΤΕΑΝ. Επίσης θα μπορεί να παρέχει ανακυκλούμενα κεφάλαια κίνησης ή αναχρηματοδοτήσεις δανείων υγειών ΜμΕ, που επίσης εκφεύγουν της δραστηριότητας της ΕΤΕΑΝ.

Πως μπορεί μια επιχείρηση να πάρει δάνειο από το Ταμείο;

Οι επιχειρήσεις θα έρχονται σε επαφή με το Ταμείο για δάνεια μέσω των ελληνικών Τραπεζών κατά το επιχειρησιακό μοντέλο της KfW ή άλλων αντίστοιχων οργανισμών.

Με τι επιτόκιο θα χορηγούνεται τα δάνεια;

Ο στόχος του Ταμείου είναι να εκμεταλλευτεί την υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση των βασικών εταίρων (KfW, EIB, Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) ούτως ώστε το επιτόκιο χορηγήσεων στις ΜμΕ, μέσω των ελληνικών τραπεζών, να είναι σημαντικά χαμηλότερο από το σημερινό. Οι εξασφαλίσεις θα ορίζονται με τραπεζικά κριτήρια.

Διάφορες κατηγορίες κεφαλαίων που θα αντανακλούν τα επίπεδα συνδεδεμένου ρίσκου.

Το Ελληνικό Δημόσιο κατά τη συνήθη πρακτική θα αναλάβει το πρώτο και υψηλότερο επίπεδο κεφαλαιακού ρίσκου με στόχο την επιτυχή δημιουργία πλατφόρμας προσέλκυσης επενδύσεων στην ελληνική οικονομία.

Γιατί προβλέπει ξεχωριστές διοικήσεις για κάθε υπό-ταμείο;

Η διοίκηση του Ταμείου θα είναι ενιαία. Ωστόσο κατά τα διεθνή πρότυπα μπορεί να συνιστώνται υποταμεία για διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top