Στο απυρόβλητο 9 δις ευρώ «μαύρα» την ίδια ώρα που κυνηγούν τα μαντριά!

Σχεδόν 20.000 πολίτες τα φυγάδευσαν στο εξωτερικό…

Στο απυρόβλητο 9 δις ευρώ «μαύρα» την ίδια ώρα που κυνηγούν τα μαντριά!

Στο απυρόβλητο παραμένουν 9 δις ευρώ «μαύρα» και αδήλωτα από την κυβέρνηση, την ίδια ώρα που κυνηγά τα μαντριά!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», την ίδια ώρα που η κυβέρνηση κλονίζεται από την πίεση των βουλευτών καθώς προγραμμάτισε την είσπραξη 300 εκατ. ευρώ από τον φόρο αγροτεμαχίων και των αγροτικών κτισμάτων, 410 Ελληνες πολίτες που έβγαλαν στο εξωτερικό «μαύρα» χρήματα ποσού 1 δισ ευρώ παραμένουν μέχρι στιγμής στο απυρόβλητο αλλά δεν είναι οι μόνοι.

Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΓΙ) έχει ανακαλύψει εδώ και έναν χρόνο ότι την τριετία 2010-2012 σχεδόν 20.000 πολίτες φυγάδευσαν στο εξωτερικά πάνω από 9 δισ ευρώ «μαύρα» λεφτά, τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ στην Εφορία!

Το εντυπωσιακό είναι ότι στους 410 πολίτες συμπεριλαμβάνονται από επιχειρηματίες μέχρι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και ανεπάγγελτοι, «κατέθεσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού υπό τον φόβο της χρεοκοπίας της χώρας πάνω από 1 δισ. ευρώ. Δεν τους έχει επιβληθεί όμως ούτε ένα ευρώ πρόστιμο και δεν κινήθηκε εις βάρος τους η διαδικασία πληρωμής του αναλογούντος φόρου με βάση τις κλίμακες φορολογίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα μόνο από τους 410 μόνο της λίστας των εμβασμάτων θα μπορούσαν άμεσα -χωρίς να υπολογίζονται πρόστιμα και προσαυξήσεις- να εισπραχθούν με την κλίμακα 35% και να προστεθούν στα έσοδα του κράτους 350 εκ. ευρώ.

Στο ΚΕΦΟΜΕΠ γίνεται πό τον περασμένο Αύγουστο αγώνας δρόμου από 100 εφοριακούς προκειμένου να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στις φορολογικές δηλώσεις των 410 φορολογούμενων το αργότερο ως το τέλος του χρόνου, ενώ έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για 140 από αυτούς. Στη συνέχεια θα κληθούν όλοι και θα τους ανακοινωθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις, που εκτιμώνται σε περίπου 350-400 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, περισσότερα χρήματα απ' όσα ελπίζει να εισπράξει το κράτος από τον φόρο στα αγροτεμάχια και τις στάνες.

Τα αδήλωτα εισοδήματα θα φορολογηθούν σύμφωνα με την κλίμακα εισοδήματος που ίσχυε τα προηγούμενα 10 χρόνια και τα χρήματα αυτά θα πρέπει να εισπραχθούν το αργότερο σε 12 μήνες. Εάν ένας φορολογούμενος διαπιστώσει ότι αδικείται, τότε προκειμένου να λυθεί η διαφορά εξωδικαστικά μπορεί να προσφύγει στην Επιτροπή του άρθρου 70Β του υπουργείου Οικονομικών. Ομως, σε αυτή την περίπτωση πρέπει να καταβάλει το 50% του οφειλόμενου φόρου.

Τo ΚΕΦΟΜΕΠ θα συνεχίσει τους ελέγχους και στους υπόλοιπους πολίτες που κατέθεσαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό. Από τα συνολικά 9 δισ. ευρώ το κράτος υπολογίζει να εισπράξει περίπου 3 δισ. σε πρόστιμα και φόρους. Έτσι υπερκαλύπτεται όμως το ρηματοδοτικό κενό του 2014 που αποτελεί αιτία κόντρας νάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση!.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαιώνει ότι ως το τέλος του 2014 θα έχουν καταλογιστεί όλα τα πρόστιμα και οι φόροι, ενώ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ Χάρης Θεοχάρης παραδέχεται ότι αυτή τη στιγμή ο έλεγχος των εμβασμάτων εξωτερικού είναι η βασική προτεραιότητα του υπουργείου.

Να σημειωθεί ότι ακόμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε απόρρητη έκθεση που παρέδωσε στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι πολλοί επίορκοι εφοριακοί, 130 για την ακρίβεια, έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, ενώ οι έλεγχοι των δηλώσεων "πόθεν έσχες" των εν λόγω υπάλληλων έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν πολύ σύντομα.

Ύστερα επίσης από τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή δίνεται η δυνατότητα στις Αρχές να εκδίδουν προσωρινό φύλλο ελέγχου μέσα σε λίγες μέρες αντί να περιμένουν τον οριστικό έλεγχο που μπορεί να κρατήσει χρόνια. Το αδικαιολόγητο ποσό αυτομάτως θα θεωρείται μη δηλωθέν, ενώ στη συνέχεια θα ελέγχονται και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου (ακίνητη περιουσία, δαπάνες κλπ.).

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να καταργήσει την Επιτροπή 70Α καθώς καθώς υπολειτουργούσε στην πράξη, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχουν συσσωρευτεί υποθέσεις με βεβαιωμένες οφειλές πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, αλλά χωρίς το Δημόσιο να εισπράττει χρήματα.

Με τη δημιουργία νέας Διεύθυνσης, όποιος θέλει να προσφύγει θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει το 50% της συνολικής οφειλής.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top