Ποιο δημοσιονομικό κενό; «Μαύρη τρύπα» 800 εκ. ευρώ στην ενέργεια!

Νο 1 πρόβλημα η έλλειψη ρευστότητας – Αγώνας δρόμου για βιώσιμη λύση

Ποιο δημοσιονομικό κενό; «Μαύρη τρύπα» 800 εκ. ευρώ στην ενέργεια!

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται για ακόμη μία φορά η αγορά της ενέργειας, αφού τα χρέη του συστήματος τόσο στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή όσο και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) έχουν διογκωθεί.

Η έλλειψη ρευστότητας στο σύστημα είναι το υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα για όλους τους εμπλεκομένους, γι' αυτό και γίνονται αλλεπάλληλες συναντήσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση.

Όπως αναφέρει το Βήμα, στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή το πρόβλημα ξεκινά από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ που αγγίζουν τα 1,2 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗ με τη σειρά της χρωστά στον διαχειριστή του συστήματος (ΑΔΜΗΕ) 200 εκατ. ευρώ και στον λειτουργό του συστήματος (ΛΑΓΗΕ) 140 εκατ. ευρώ.

ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ χρωστούν στους ανεξάρτητους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς 350 εκατ. ευρώ, με συνέπεια και οι ίδιοι να χρωστούν στη ΔΕΠΑ, από την οποία και προμηθεύονται φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτουν, περίπου 320 εκατ. ευρώ.

Το καλύτερο; Η ΔΕΠΑ χρεώνει και τόκους υπερημερίας, με αποτέλεσμα το 2012 οι ηλεκτροπαραγωγοί (στους οποίους -υπενθυμίζουμε- χρωστούν ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν... φεσωθεί από τη ΔΕΗ) να υποχρεωθούν να πληρώσουν επιπλέον 30 εκατ. ευρώ!

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top