Απλοποιούνται τα κριτήρια, επιταχύνεται η επιστροφή ΦΠΑ

Εκκρεμούν αιτήσεις ύψους 817 εκ. ευρώ - Νέες αυστηρές εντολές Θεοχάρη

Νέες αυστηρές εντολές στους προϊσταμένους των εφοριών να επιταχύνουν τις επιστροφές φόρων αναμένεται να παράσχει με εγκύκλιό του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα απλοποιεί περαιτέρω τα κριτήρια ελέγχου για τις επιστροφές φόρου ειδικά στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν ενδείξεις παραβατικής συμπεριφοράς ή δεν έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου.

Για τις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ για τις οποίες απαιτείται η πραγματοποίηση σχετικού ελέγχου, θα δοθούν εντολές ώστε να εκδίδεται άμεσα η εντολή προσωρινού ελέγχου, με προτεραιότητα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Στόχος είναι ο έλεγχος να ολοκληρώνεται ταχύτερα από το διάστημα των δύο μηνών που προβλέπει σήμερα ο νόμος και το σχετικό Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης (ΑΦΕΚ) να εκδίδεται εντός 20μέρου από την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Σημειώνεται πως εκκρεμούν στις Εφορίες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ συνολικού ύψους 817,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ ανέρχεται σήμερα σε 488 ημέρες, παρά το ότι έχει ήδη θεσμοθετηθεί η υποχρέωση έντοκης καταβολής του οφειλόμενου φόρου σε περίπτωση που το Δημόσιο δεν τον καταβάλει μέσα σε διάστημα 90 ημερών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top