Τρέξτε να προλάβετε: Μοιράζουν ζεστά και μετρητά ευρώ σε 17.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τις επιδοτήσεις

Τρέξτε να προλάβετε: Μοιράζουν ζεστά και μετρητά ευρώ σε 17.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ανάσα σε 17.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να δώσει το πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης «Εμπόριο, μεταποίηση, τουρισμός», καθώς σχεδόν 456 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για την οικονομική ενίσχυση τους σε μια περίοδο που η ανάγκη για ρευστότητα είναι πιο επιτακτική από ποτέ!

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης μιλώντας για το πρόγραμμα, έκανε λόγο για «υπερδέσμευση» από την πλευρά της κυβέρνησης και συμπλήρωσε:«Από τα σχέδια που υποβάλλονται τα τελευταία χρόνια έχουμε ένα περιορισμένο σχετικά ποσοστό υλοποίησης, πράγμα το οποίο μας οδήγησε σ’ αυτή την απόφαση. Δεσμεύουμε περισσότερα κονδύλια, για να είμαστε σίγουροι ότι τα χρήματα που διατίθενται μέσω του ΕΣΠΑ, τα 455 περίπου εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν όλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εάν χρειαστεί να δώσουμε και παραπάνω, αν κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι θα έρθουν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τότε έχουμε επεξεργαστεί τις λύσεις προκειμένου να υπάρχει κάλυψη. Ωστόσο, με την απόφαση αυτή θέλαμε να κάνουμε απολύτως σίγουρο ότι θα υπάρξει μια ουσιαστική στήριξη στην επιχειρηματικότητα και πραγματικά θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι 17.000 διαφορετικά επιχειρηματικά σχέδια θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν».

Το Δημόσιο βάζει μέσω του ΕΣΠΑ τα μισά λεφτά και οι επιχειρήσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τα διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί εν τω μεταξύ. Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ, τα προγράμματα Jeremie, τις δράσεις που αναπτύσσονται μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

«Είναι σημαντικό να γίνει σαφές, πως όποιος έχει κάνει δαπάνες τουλάχιστον 30% ήδη για την επένδυσή του να κάνει αμέσως τα χαρτιά του προκειμένου να πληρωθεί. Δεν θα περιμένει για μήνες», επεσήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Στην πρώτη κατηγορία που είναι οι 7.500 επιχειρήσεις, είναι οι επιχειρήσεις που έτσι κι αλλιώς θα εντάσσονταν στο πρόγραμμα, γιατί ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας. Γι΄ αυτές θα ισχύσουν όλα όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί.

Για τη δεύτερη κατηγορία που είναι απλώς οι επιχειρήσεις, τα σχέδια τα οποία πέρασαν τη βάση, αυτό το οποίο αποφασίστηκε είναι ότι μπορεί και εκείνες να προχωρήσουν κανονικά, με δύο προϋποθέσεις που ισχύουν εναλλακτικά: Η πρώτη είναι να υποβληθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014 από τον δικαιούχο στον ΕΦΕΠΑΕ αίτηση επαλήθευσης πιστοποίησης του έργου τουλάχιστον για το 30% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης. Δηλαδή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου αυτοί που πέρασαν τη βάση και ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικά που να αποδεικνύουν ότι έχουν κάνει το 30% της επένδυσης ή εναλλακτικά μέχρι τότε να έχουν συνάψει ένα δάνειο για την επένδυσή τους, το οποίο να καλύπτει το 20% του συνολικού πρ��ϋπολογισμού της επένδυσης.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top