Ντάισελ(μπλουμ) για την ευρωζώνη!

Αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας θέλει ο πρόεδρος του Eurogroup

Ντάισελ(μπλουμ) για την ευρωζώνη!

Ο ολλανδός υπουργός οικονομικών Γιερόεν Ντάισελμπλουμ έκανε μια νέα πρόταση, προκειμένου να επιταχυνθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, αλλάζοντας κατά κάποιο τρόπο το Σύμφωνο Σταθερότητας.

ntaism.jpg

«Αν οι χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος – όπως π.χ. πρόσφατα η Γαλλία – λαμβάνουν περισσότερο χρόνο για τη διόρθωση του δημοσίου ελλείμματός τους, αυτό θα πρέπει να τελεί υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες θα δεσμευτούν για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις κατά το σχετικό χρονικό διάστημα» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ τη Δευτέρα στη Μαδρίτη σε 4 ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η «FAZ». Σε αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή οι χώρες δεν εφαρμόζουν στην πράξη μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα συμφωνείται, τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις, θα απορρίπτεται το αίτημά τους για περισσότερο χρόνο, επεσήμανε ο Ολλανδός.

Ο Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ανησυχία του για την επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη με το τέλος του δραματικού μέρους της ευρωκρίσης, επισημαίνοντας πως «Περισσότερος χρόνος για τη δημοσιονομική εξυγίανση έναντι μεταρρυθμίσεων – κι αυτό είναι ένα είδος σύμβασης».Οι μεταρρυθμίσεις αυξάνουν τις δυνατότητες ανάπτυξης. «Και μεγαλύτερη ανάπτυξη σημαίνει πιο στέρεα δημοσιονομικά» πρόσθεσε.

Στο μέχρι τώρα ισχύον Σύμφωνο Σταθερότητας δεν προβλέπεται η σύνδεση παραχωρήσεων με μεταρρυθμίσεις. Μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προτείνει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος παράταση του χρόνου αποκατάστασης του ελλείμματος μιας χώρας κάτω από το όριο του 3%, που ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ. Συνήθως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτές τις περιπτώσεις κάνει συστάσεις, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υλοποιούνται και δεν βάζει βέτο για ..... μεταρρυθμίσεις.

Η πρόταση Ντάισελμπλουμ είναι προς την ίδια κατεύθυνση με αυτή της Μέρκελ για... μίνι μνημόνια, αλλά υποτίθεται ότι είναι ευκολότερα εφαρμόσιμη!

ΦΩΤΟ:FT

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top