Σαφάρι σε όλη την Ελλάδα: Επανελέγχουν ΟΛΑ τα προνοιακά επιδόματα!

Φύλλο & φτερό χιλιάδες υποθέσεις

Παλαιότερες υποθέσεις και καταγγελίες, όπως αυτές που είχαν αναφερθεί από το δήμο Λιβαδειάς, το 2011 για ολόκληρες οικογένειες που αποτελούνταν από... ανίκανα προς εργασία μέλη με ποσοστά αναπηρίας πάνω από 67%, επανεξετάζουν οι αρμόδιες αρχές σε ελέγχους που επεκτείνονται σε όλη την Ελλάδα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πολύτεκνης οικογένειας. Μητέρα, πατέρας και 6 παιδιά εισέπρατταν μαϊμού, επιδόματα ως ασθματικοί... Το απίστευτο στην ιστορία είναι ότι ασθματικοί εμφανίζονταν και οι συμπέθεροι, αλλά και οι κουνιάδοι της οικογένειας, οι οποίοι έπαιρναν και αυτοί επιδόματα για το άσθμα!
Την ίδια χρονιά, ο γενικός γραμματέας του δήμου Λεβαδαίων Βασίλης Παπαδόπουλος είχε αποστείλει αναφορά στο γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, στην οποία έκανε λόγο για μεγάλη κομπίνα με τα προνοιακά επιδόματα που είχε αποδέκτες μέλη της κοινότητας των Ρομά στη Θήβα, ενώ εξέφραζε υπόνοιες για συμμετοχή στο κύκλωμα γιατρών και υπαλλήλων των πρώην νομαρχιών. Ιδού τι επισημαίνει στην αναφορά του, όπως αποκαλύπτει το Εθνος της Κυριακής: «Οι γάμοι με άτομα άλλων οικογενειών πρέπει να γίνονται με κριτήριο την... ανικανότητα των οικογενειών: ολόκληρες οικογένειες των γαμπρών ή των νυφών είναι επίσης ανίκανες για εργασία, για το σύνολο των μελών τους».
Το ενδιαφέρον του δημάρχου Νίκου Παπαγγέλη τράβηξε το γεγονός ότι είχαν καταγραφεί ως δικαιούχοι 2673 πολίτες, από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν μεταξύ τους συγγενείς και το ποσό που καταβαλλόταν για επιδόματα ξεπερνούσε το 1,7 εκατομμύριο ευρώ το δίμηνο. Από έρευνα που έγινε, διαπι��τώθηκε πως κυρίως στις κοινότητες των Ρομά, υπήρχαν ολόκληρες οικογένειες που λάμβαναν επιδόματα βαριάς αναπηρίας άνω του 67% από τους παππούδες μέχρι και ανήλικα παιδιά, καθώς και επιδόματα απροστάτευτων τέκνων.
Πάντως κάθε φορά που κάποιο θέμα παράνομης χορήγησης προνοιακών επιδομάτων -και όχι μόνο για Ρομά- έβγαινε στο φως της δημοσιότητας, διαταζόταν αμέσως έλεγχος από τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας, ειδικά από το 2009 και μετά. Η έρευνα έφερνε κάποια μικρά αποτελέσματα, όμως τα κυκλώματα ανασυντάσσονταν και επανέρχονταν ακάθεκτα στις παράνομες μεθοδεύσεις τους, ενδεχομένως και με μεγαλύτερη φαντασία.
Η επανεξέταση των επιδομάτων που είχε διατάξει ο δήμαρχος Λ��βαδειάς είχε αποδώσει, καθώς το 2012 βρέθηκαν 381 λιγότεροι δικαιούχοι, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής απέστειλε επιστολή στα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών όπου ζητά να του παρασχεθούν στοιχεία για τη χορήγηση επιδομάτων ανά γεωγραφική περιφέρεια και δήμο, προκειμένου να προχωρήσει σε διεξαγωγή επιθεωρήσεων.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top