Δεν έχει ταβάνι: Στο 29,3% η ανεργια το 2014!

Πρόβλεψη-σοκ από ΚΕΠΕ – Μηδενική η ανάπτυξη

Δεν έχει ταβάνι: Στο 29,3% η ανεργια το 2014!

Την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη το 2014 θα είναι μηδενική και το ΑΕΠ θα παραμείνει «παγωμένο» στο 0,004% διατυπώνει το ΚΕΠΕ σε έκθεσή του για την οικονομία, η οποία ωστόσο περιέχει και πρόβλεψη-σοκ για ανεργία στο 29,3%!

Για το 2013, αντίστοιχα, η πρόβλεψη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών κάνει λόγο για ύφεση που θα κλείσει στο -3,55%.

Όπως σημειώνει η ΚΕΠΕ, η ευμενής αναθεώρηση των προβλέψεων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τις αντίστοιχες του περασμένου Ιουνίου καταδεικνύει ότι επιταχύνεται η μετάβαση της οικονομίας στη νέα της ισορροπία.

Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να συνηγορεί και η εκτίμηση για οριακή άνοδο ή τουλάχιστον μη περαιτέρω συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ το 2014. Ωστόσο η πρόβλεψη του ΚΕΠΕ για το 2014 για μηδενική ανάπτυξη απέχει από αυτή του υπουργείου Οικονομικών που μιλά για 0,6% του ΑΕΠ.

Προβληματίζει η άνοδος της ανεργίας

Παρά τις θετικές ενδείξεις για σύντομο τερματισμό της ύφεσης, το ποσοστό της ανεργίας -σύμφωνα με τις προβλέψεις- αναμένεται να παραμείνει υψηλό τόσο κατά διάρκεια του τρέχοντος έτους όσο και του επόμενου (27,6% και 29,3%, αντίστοιχα).

Η διατήρηση της ανεργίας σε δραματικά υψηλά επίπεδα οφείλεται τόσο στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, όσο και στην αδυναμία ταχείας αναδιάρθρωσης και προσαρμογής των οικονομικών δομών σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top