Κάντο όπως οι Ευρωπαίοι: Μαθήματα κατά της φοροδιαφυγής από τους εταίρους μας

Γάλλοι, Γερμανοί και Ολλανδοί θα μας κάνουν… κομάντο στους φοροελέγχους!

Τεχνογνωσία για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων παρέχει στις ελληνικές αρχές η ομάδα δράσης (Task Force) του αποσταλμένου της Κομισιόν Χορστ Ράιχενμπαχ.

Από το φορολογικό σκέλος της έκθεσης της Ομάδας Δράσης που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα προκύπτει τα εξής:

- Γάλλοι ειδικοί παρέχουν τεχνογνωσία για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Το αντικείμενο της εκπαίδευσης είναι οι έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος των εύπορων με μεθόδους όπως η ανάλυση της καθαρής θέσης ή των δαπανών με μετρητά των φορολογούμενων.

- Βέλγοι και Ολλανδοί ειδικοί παρέχουν τεχνογνωσία για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων προς το δημόσιο και ειδικά για την αυτόματη διαδικασία κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών.

- Γερμανοί ειδικοί εκπαιδεύουν Έλληνες ελεγκτές αναφορικά με τους βασικούς φορολογικούς ελέγχους.

- Ισπανοί ειδικοί παρέχουν τεχνογνωσία για τους φορολογικούς ελέγχους μεγάλων φορολογούμενων, όπως είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις. Η τεχνογνωσία αφορά κυρίως τις τριγωνικές υπερτιμολογήσεις, το λεγόμενο transfer pricing.

- Ολλανδοί ειδικοί παρέχουν τεχνογνωσία για τη διοικητική επίλυση διαφορών και τον εσωτερικό επανέλεγχο φορολογικών υποθέσεων.

Τέλος, στην έκθεση γίνεται αναφορά στην πρόοδο που έχει γίνει για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, όπως είναι η δημιουργία της ημιαυτόνομης γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η συγχώνευση των εφοριών και των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού και η θέσπιση νέων φορολογικών κωδίκων (Εισοδήματος, Απεικόνισης Συναλλαγών, Φορολογικών Διαδικασιών).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top