Στουρνάρας: ο τουρισμός έριξε την ύφεση στον 3% στο γ΄ τρίμηνο

"Δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα" δεσμεύθηκε και πάλι

Στουρνάρας: ο τουρισμός έριξε την ύφεση στον 3% στο γ΄ τρίμηνο

Στο 3% περίπου μειώθηκε η ύφεση λόγω τουρισμού κατά το γ’ τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο 12ο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

«Το δεύτερο τρίμηνο του 2013, η μείωση του ΑΕΠ περιορίστηκε, παρά τις πολύ πιο αρνητικές αρχικές εκτιμήσεις, στο 3,8%, σε σχέση με πέρυσι. Το τρίτο τρίμηνο, μάλιστα, αναμένεται ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, ενδεχομένως κοντά στο 3%, στο οποίο έχει αναμφισβήτητα συμβάλλει σημαντικά ο τουρισμός» ανέφερε για την ακρίβεια ο κ. Στουρνάρας.Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι πιο θετικές εμφανίζονται τώρα και οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2014, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων.

Για τον τουρισμό, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι οι αφίξεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 17 εκατομμύρια και ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 14,7%, ενώ οι καθαρές τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 18% περίπου.

Όπως είναι φυσικό, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διαμάχης με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό και το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων. «Η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα προέλθει πλέον από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. Αυτά εξάντλησαν τις δυνατότητές τους» επισήμανε ο κ. Στουρνάρας, ενώ διευκρίνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που απομένει «θα προέλθει από τη φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση και εξυγίανση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών».

Κατά τον υπουργό Οικονομικών υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες, όπως οι εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, « που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στην περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που όπως είπε θα προέλθει από παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, με εξάλειψη των ποικίλων εμποδίων εισόδου σε κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας και των στρεβλώσεων .

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top