Πρόεδρος Ένωσης Τραπεζών: δεν μπορούμε να δώσουμε κι άλλα «κόκκινα» δάνεια

Προέβλεψε μείωση επιτοκίων ο Ζανιάς στη συνάντηση με Χατζηδάκη

«Δει δη χρημάτων. Όλοι θέλουμε χρήματα. Το ερώτημα είναι εάν όλοι εμείς οι καταθέτες θα δίναμε δάνειο σε όλους αυτούς που ζητάνε δάνειο. Τα δάνεια είναι οι καταθέσεις των πολτών. Πρέπει να προσέχουμε. Δεν μπορούμε να δώσουμε δάνεια όπου δεν υπάρχει βιωσιμότητα. Δεν θέλουμε να δημιουργούμε και άλλα κόκκινα δάνεια». Αυτό δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Γ. Ζανιάς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, αντικείμενο της οποίας ήταν η αποκατάσταση ��ης ρευστότητας στην αγορά.

Από την πλευρά του ο υπουργός κ. Χατζηδάκης σημείωσε "για να επανέλθει η ρευστότητα, αναγκαία προϋπόθεση είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η αντιπολίτευση να δείξει υπευθυνότητα και η τρόικα να δείξει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της". Σημειώνοντας παράλληλα από τις τράπεζες εναπόκειται να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. "Εμείς παρακολουθούμε πως εξελίσσονται τα προγράμματα. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι με την εκταμίευση των χρημάτων ως δια μαγείας θα λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας το οποίο σχετίζεται και με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

Ο κ. Ζανιάς σημείωσε ότι υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης των επιτοκίων όσο θα μειώνεται το ρίσκο της χώρας και θα επιστρέφουν οι καταθέσεις, όπως είπε. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα πράγματα θέλουν κάποια προσοχή αλλά η προοπτική είναι σαφώς καλύτερη, ενώ αναφερόμενος στις εκταμιεύσεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα σημείωσε ότι αυξήθηκαν και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος των 2 δις. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Ο κ. Ζανιάς παραδέχθηκε ότι είναι πολύ λίγες οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα των ενήμερων δανειοληπτών, εκτίμησε ότι είναι λιγότερες από 1.000. Κάτι που απέδωσε εν μέρει και στο γεγονός ότι οι Τράπεζες είχαν προχωρήσει σε ρυθμίσεις 800.000 δανείων. Σε ότι αφορά στους πλειστηριασμούς τραπεζικοί κύκλοι τάσσονται υπέρ μιας κλιμακωτής λύσης.

Από την πλευρά τ��υ ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ότι στις 24 Σεπτεμβρίου η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έστειλε επιστολή στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για παράπονα που εκφράστηκαν από καταναλωτές και καταναλωτικές οργανώσεις σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου για τους ενήμερους δανειολήπτες διότι υπήρχαν καταγγελίες ότι το δίκτυο των Τραπεζών δεν ήταν ενημερωμένο και δεν υπήρχε προθυμία. Τις επόμενες ημέρες εξάλλου θα στείλει συγκεκριμένα παράπονα και καταγγελίες ώστε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Σχετικά με τη ρευστότητα και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως είπε ο υπουργός τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 25% οι εκταμιεύσεις σε σχέση με τον Αύγουστο ενώ υπάρχ��ι και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 2 δις. ευρώ εως τα τέλη της χρονιάς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top