Φάρμακα: Αυξάνει ή όχι η συμμετοχή των ασφαλισμένων; Δείτε παράδειγμα

Διευκρινιστικές δηλώσεις από τον υπ.Υγείας Αδ.Γεωργιάδη

Προσπάθειες να … ηρεμήσει τους ασθενείς έκανε με νέες δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας Α.Γεωργιάδης από την Θεσσαλονίκη.

«Δεν υπάρχει αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα» τόνισε ο υπουργός, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για τον νέο τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής στα φάρμακα.

«Σήμερα έχουμε κατάργηση της υποχρέωσης του ΕΟΠΥΥ να πληρώνει το 50% όταν ένας ασφαλισμένος, ενώ μπορεί να πάρει φθηνό φάρμακο, επιλέγει να πάρει από μόνος του το ακριβό» είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι ο ασθενής που επιλέγει φάρμακο με τιμή κάτω της ασφαλιστικής τιμής αναφοράς, θα έχει τη μισή συμμετοχή, από 25% στο 12,5%.

Τι θέλει να πει ο υπουργός;

Για κάθε φάρμακο υπάρχει μια ασφαλιστική τιμή αναφοράς! Έστω ότι μας ενδιαφέρει ένα φάρμακο που έχει ασφαλιστική τιμή αναφοράς 5 ευρώ και στα φαρμακεία πωλείται 5.80 ευρώ. Την διαφορά των 80 λεπτών, την μοιράζονται ο ΕΟΠΥΥ και ο ασθενής και πιο συγκεκριμένα στα γενόσημα πληρώνουν από 50% , δηλαδή 40 λεπτά ο ασθενής και 40 λεπτά ο ΕΟΠΥΥ. Στα πρωτότυπα φάρμακα, τα 80 λεπτά τα πληρώνει όλα ο ασθενής. Στην περίπτωση που βρούμε το φάρμακο, σε τιμή μικρότερη από την ασφαλιστική τιμή αναφοράς π.χ στα 4 ευρώ, τότε η συμμετοχή του ασφαλισμένου πέφτει από το 25% στο 12, 5% δηλαδή, αντί για 1 ευρώ θα πληρώνει 0,50 ευρώ!!! Στην πραγματικότητα όμως, είναι πολύ λίγα τα φάρμακα με τιμές μικρότερες από την ασφαλιστική τιμή αναφοράς, όποτε η μισή συμμετοχή για τον ασθενή είναι σχεδόν ΔΕΔΟΜΕΝΗ!!!

Ο υπουργός Υγείας είχε συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θ. Καράογλου. Κατόπιν, παρέστη σε εκδήλωση του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», όπου υποδέχτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.Ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε πως η πολιτεία στέκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο νοσοκομείο, τονίζοντας ότι «κάνει εξαιρετική δουλειά και είμαστε σε συζήτηση με τη διοίκησή του νοσοκομείου, ώστε να βοηθήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων του».

Ο κ.Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην ιστορία της μικρής Μαρίας, δήλωσε ότι έχει συγκλονιστεί όπως όλοι και επεσήμανε ότι ο Πρωθυπουργός έχει δώσει οδηγίες, ώστε όλος ο κρατικός μηχανισμός να δουλέψει και να βοηθήσει στο πρόβλημα του παιδιού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top