Να αλλάξουν οι κανόνες για κρατικές ενισχύσεις τραπεζών ζητά ο Ντράγκι

«Μια εσφαλμένα αυστηρή ερμηνεία τους καταστρέφει την επενδυτική εμπιστοσύνη»

Να αλλάξουν οι κανόνες για κρατικές ενισχύσεις τραπεζών ζητά ο Ντράγκι

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι αμφισβήτησε τους ευρωπαϊκούς κανόνες που απαγορεύουν στις τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε κρατικές ενισχύσεις, εάν πρώτα δεν υποστούν απώλειες οι κάτοχοι ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο super Μάριο, με επιστολή που απηύθυνε προς τον Επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ κ. Χοακίν Αλμούνια, ζήτησε να διευκρινιστούν οι σχετικοί κανόνες προκειμένου οι ρυθμιστικές αρχές να μπορούν να ζητούν από τις φερέγγυες τράπεζες να ενισχύουν τους ισολογισμούς τους, χωρίς να τρομάζουν τους επενδυτές .Σύμφωνα με τον κ.Ντράγκι θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να χορηγούνται στις τράπεζες δημόσια κεφάλαια χωρίς να «αφανίζονται» οι κάτοχοι ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης στις περιπτώσεις που οι εποπτικές αρχές κρίνουν ότι μια τράπεζα είναι υποκεφαλαιοποιημένη.

«Μια εσφαλμένα αυστηρή ερμηνεία των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων μπορεί να καταστρέψει την ίδια την εμπιστοσύνη στις τράπεζες της Ευρωζώνης που όλοι προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε», αναφέρεται στην επιστολή του Ντράγκι προς τον Αλμούνια.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ζήτησε να υπάρξει δυνατότητα «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης» που θα δεν «πλήγωνε» τους μη διασφαλισμένους ομολογιούχους και θα έδινε στις τράπεζες προσωρινή πρόσβαση στο κρατικό χρήμα .

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top