Παριζιάνικο αέρα στους φορολογούμενους με τεκμήρια αλά Γαλλικά!

Διαβάστε αναλυτικά πως θα λειτουργεί το νέο σύστημα!

Η ομάδα των Γάλλων εμπειρογνωμόνων για φορολογικά θέματα του απεσταλμένου της ομάδας δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, Χ. Ράιχενμπαχ, έχει πιάσει για τα καλά δουλειά στο ελληνικό φορολογικό σύστημα.

Η συγκεκριμένη ομάδα βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στο Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και εκπαιδεύει Έλληνες φορολογικούς ελεγκτές στις έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης των αυταπασχολούμενων.

Αυτές οι τεχνικές, σύμφωνα με ασφαλείς για την εγκυρότητά τους πληροφορίες, θα είναι και ο μηχανισμός που πρόκειται να αντικαταστήσει τα υφιστάμενα και παρωχημένα τεκμήρια διαβίωσης. ‘Ήδη στο φορολογικό σύστημα έχει δημιουργηθεί η υποδομή για τα νέα τεκμήρια ή αλλιώς περιουσιολόγιο όπως το αποκαλεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και είναι ο «διοικητικός προσδιορισμός του φόρου» που έχει θεσπιστεί με τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι στόχος είναι το 2014 να καταργηθούν τα τεκμήρια μέσω της καθιέρωσης του νέου περιουσιολογίου.

Το νέο περιουσιολόγιο δεν είναι τίποτε άλλο από τον προσδιορισμό εισοδήματος από τις φορολογικές αρχές με βάση στοιχεία για το ύψος της περιουσίας αλλά και τον τρόπο διαβίωσης του φορολογούμενου.

Ποια είναι αυτά τα στοιχεία στα οποία μπορεί να βασιστεί η φορολογική διοίκηση για τον προσδιορισμό του φόρου;

Είναι οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου που έχουν ήδη θεσπιστεί στο φορολογικό σύστημα και ειδικά αυτές που αφορούν στην «καθαρή θέση» του φορολογούμενου και στην «ανάλυση της ρευστότητας» και των δαπανών του «σε μετρητά».

Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι οι Γάλλοι φορολογικοί εμπειρογνώμονες εκπαιδεύουν με βάση ειδικά μαθηματικά μοντέλα τους Έλληνες ελεγκτές πως με βάση στοιχεία περιουσίας και δαπανών του φορολογούμενου να προσδιορίζουν και ένα ουσιαστικά τεκμαρτό ύψος εισοδήματος βάσει του οποίου να προσδιορίζουν και τον ανάλογο φόρο..

«Το μοντέλο αυτό έχει λειτουργήσει με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στη Γαλλία τις τελευταίες δεκαετίες», λέει έμπειρο στέλεχος του υπουργείου ��ικονομικών που γνωρίζει τα τεκταινόμενα σε σχέση με το περιουσιολόγιο.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα

Η εφορία θα εντοπίζει φορολογούμενους με σημαντική ακίνητη περιουσία ή δαπάνες οι οποίοι όμως δηλώνουν αναλογικά χαμηλό εισόδημα. Θα καλούν στη συνέχεια τον φορολογούμενο να τους υποβάλει αναλυτικές καταστάσεις με στοιχεία δαπανών του, όπως είναι οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας, πιστωτικών καρτών κλπ.

Από τον συνδυασμό των δαπανών τους αλλά και των περιουσιακών του στοιχείων θα προσδιορίζεται βάσει μαθηματικού τύπου ένα τεκμαρτό εισό��ημα με βάση το οποίο θα προσδιορίζεται διοικητικά φόρος εισοδήματος. Το ύψος του εισοδήματος που θα προσδιορίζεται με αυτόν τον τρόπο θα είναι κατά κανόνα υψηλότερο και από το εισόδημα που απέκρυψε ο φορολογούμενος. ‘Έτσι θα έχει κίνητρο να δηλώσει με τη φορολογική του δήλωση το πραγματικό του εισόδημα προκειμένου να αποφύγει τον έμμεσο προσδιορισμό του εισοδήματός του.

Το νέο σύστημα, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί, θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2014 αν και υπάρχουν σκέψεις να αναβληθεί η εφαρμογή του έως το 2015 προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα οι αρμόδιες υπηρεσίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top