Τρεις λύσεις για το χρηματοδοτικό κενό χωρίς νέα μέτρα

Κάλυψη χρηματοδοτικού κενού, νέα παρέμβαση στο χρέος ή νέα χρηματοδότηση;

Τρεις λύσεις για το χρηματοδοτικό κενό χωρίς νέα μέτρα

Τους τρεις πυλώνες μιας πιθανής λύσης για την Ελλάδα με «γερμανική σφραγίδα» φωτογραφίζει δημοσίευμα της εφημερίδας Die Zeit, εν αναμονή του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία.

Ειδικότερα, οι τρεις λύσεις αφορούν:

1. Την κάλυψη χρηματοδοτικού κενού περίπου 4 δισ. ευρώ το 2014 με διευκολύνσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε δύο επίπεδα. Το άνοιγμα «γραμμής πίστωσης» ώστε οι ιδιωτικές τράπεζες να απορροφούν αυξημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων δίνοντας τα ως collateral στην ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας και τη χρήση αδιάθετων κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αίσθηση προκαλεί η αναφορά ότι προκαλείται χρηματοδοτικό κενό κυρίως εξαιτίας της άρνησης εθνικών κεντρικών τραπεζών, ιδιαίτερα της γαλλικής, να συναινέσουν στη χρονική μετακύλιση ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.

2. Νέα παρέμβαση στο χρέος με παράταση στο χρόνο αποπληρωμής των δανείων από την ΕΕ ή/και με νέες μειώσεις των επιτοκίων

3. Πιθανή νέα χρηματοδότηση, καθώς θεωρείται απίθανη η επαρκής πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, με δάνειο-γέφυρα έως τις αρχές του 2016, το ύψος του οποίου χρηματοοικονομικές πηγές προσδιόριζαν σε «υψηλό μονοψήφιο αριθμό δισ. ευρώ».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top