Τι αποφάσισαν Στουρνάρας-Βίζερ για χρηματοδοτικό κενό και χρέος στην τετράωρη κουβέντα τους;

"Αγκάθι" τα ΕΑΣ για τη δόση-Όλο το παρασκήνιο στο star.gr

Τι αποφάσισαν Στουρνάρας-Βίζερ για χρηματοδοτικό κενό και χρέος στην τετράωρη κουβέντα τους;

Τον Δεκέμβριο αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας για το 2014, το οποίο, σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν, ανέρχεται σε 5- 6 δισ. ευρώ, ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τον πρόεδρο του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.

Όπως δήλωσε ο εν λόγω παράγοντας, κατά την περίπου τεσσάρων ωρών συνάντηση, τέθηκε το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων για το χρηματοδοτικό κενό της χώρας, καθώς και για το δημόσιο χρέος. Για το τελευταίο, οι όποιες αποφάσεις για την ελάφρυνσή του, τοποθετούνται χρονικά για τον Απρίλιο 2014, μετά την επικύρωση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό 2013. Για το δημοσιονομικό κενό για το 2014, το οποίο προσδιορίζεται από τους επικεφαλής της τρόικας σε 2 δισ. ευρώ, ο συγκεκριμένος παράγοντας παρέπεμψε στις νέες επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών. Σημειώνεται, ότι η ελληνική πλευρά επιζητεί μια συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού χωρίς τη λήψη «νέων οριζόντιων μέτρων».

Αντικείμενο της συνάντησης στο υπουργείο Οικονομικών, ήταν και οι τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ (σχέδιο αναδιάρθρωσης αμυντικών βιομηχανιών και ΛΑΡΚΟ, πρόγραμμα διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων, Κώδικας Δικηγόρων και αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ), καθώς το Euro Working Group είναι αρμόδιο για την καταβολή της δόσης, η οποία, σημειωτέον, εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το κύριο πρόβλημα μεταξύ των τεσσάρων προαπαιτούμενων είναι το ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και, όπως ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, «αύριο μάλλον θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας για το συγκεκριμένο θέμα».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top