Το Δεκέμβριο θα κρίνει το Eurogroup για τυχόν νέα δημοσιονομικά μέτρα

Στουρνάρας:"Στα 10,8 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό για το 2014-15"

Πρώτη ανάρτηση: 14/10/2013 22:03

Ολοκληρώθηκε στις 10 περίπου το βράδυ το Eurogroup των 17 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο σε όχι... ιδιαίτερα θερμό κλίμα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι τον Δεκέμβριο ή το πολύ τον Ιανουάριο μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα, θα κριθεί εάν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και σε ποιο ακριβές μέγεθος, οπότε θα αποφασιστεί και αν υπάρχει η ανάγκη για νέα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία υποστήριξη στο Eurogroup για κούρεμα του χρέους».

Ο κ. ο Ντάισελμπλουμ είπε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση ότι μετά από μία αξιοσημείωτη προσπάθεια η Ελλάδα παλεύει για πρωτογενές πλεόνασμα.

Επίσης, δήλωσε ότι τα μέτρα για περιορισμό της γραφειοκρατίας και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αρχίζουν να πραγματοποιούνται και -όπως στην Πορτογαλία- η οικονομία εξισορροπεί εκ νέου προς μία εξαγωγική ανάπτυξη.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεταρρυθμιστικό έργο έχει ακόμα μακρύ δρόμο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο δημόσιο τομέα και τη φορολογική διοίκηση» τόνισε πάντως ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας: «Ελπίζουμε ότι θα αξιολογήσουμε την πορεία του προγράμματος στο Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, περιλαμβανομένου του όποιου χρηματοδοτικού κενού στο τέλος του προγράμματος. Οι ανάγκες της Ελλάδας πέραν του επόμενου έτους θα αξιολογηθούν το 2014». Επανέλαβε δε ότι «το Eurogroup έχει δεσμευτεί για περαιτέρω βοήθεια, εφόσον η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της.»


Από την πλευρά του και ο ‘Ολι Ρεν, επανέλαβε ότι δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το ε��ν χρειάζονται νεά μέτρα στην Ελλάδα, αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικα.

Όπως δήλωσε, «η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση στα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά θέματα» ενώ τόνισε ότι η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας και τα χρονοδιαγράμματα θα εξαρτηθούν από την ίδια τη χώρα.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει το 1 δισ. ευρώ της δόσης που εκκρεμεί, εάν και εφόσον καλύψει τα προαπαιτούμενα.

Γ. Στουρνάρας: Δεν υπάρχει σημαντικό χρηματοδοτικό κενό για το 2014

Πάντως, ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε από το Λουξεμβούργο ότι δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα ενώ υπογράμμισε πως το δημοσιονομικό κενό για το 2014 δεν είναι σημαντικό υπολογίζοντάς το γύρω στα 5 δισ. ευρώ.

Για την επόμενη διετία σημείωσε πως το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας ανέρχεται γύρω στα 10,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, εξετάζονται όλες οι επιλογές γύρω από την κάλυψη του κενού ενώ σχετική απόφαση, όπως είπε, αναμένεται στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται, όπως σας γράψαμε από το star.gr, το μέλος του εκτελεστικού συ��βουλίου της ΕΚΤ, Γεργκ Ασμουσεν, δήλωσε ότι το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για το δεύτερο μισό του 2014 τοποθετείται στα 5 με 6 δισ. ευρώ και διαμήνυσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης δεν μπορούν να μετακυλήσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς αυτό θα παραβίαζε τον περιορισμό περί χρηματοδότησης κυβερνήσεων.


Σχολιάζοντας αυτές τις δηλώσεις ο κ. Στουρνάρας είπε πως όλες οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι το κενό θα καλυφθεί είτε με μετακύληση ομολόγων είτε με ισοδύναμο τρόπο.


Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε η σύνοδος

Πάντως, όπως σας γράψαμε νωρίτερα από το star,gr η σύνοδος του Eurogroup ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς, με τη διάψευση από τον Όλι Ρεν, μέσω του εκπροσώπου του, ότι αναφέρθηκε στη δημοσιονομική κατάσταση της κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

«Δεν μίλησε ποτέ ο Όλι Ρεν για το ελληνικό πρόγραμμα και για χαλάρωση στην Ελλάδα» διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπός του Ο’ Κόνορ.

Οι οιωνοί όμως έγιναν ακόμη χειρότεροι στη συνέχεια, καθώς ο «ιθύνων νουν» της ΕΚΤ Γ. Άσμουσεν και του ελληνικού προγράμματος σε αρκετά σημεία, είπε απευθυνόμενος στην ελληνική πλευρά: «Βρείτε τα με την τρόικα! Τελειώνετε με την τρόικα γιατί έχουμε και δουλειές. Οι δουλειές είναι το δημοσιονομικό κενό 6 δις στην καλύτερη περίπτωση το 2014 και αυτό εάν πάνε καλά οι αποκρατικοπιήσεις».

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, όλα αυτά γίνονται με βάση το αρνητικό σενάριο που δεν προβλέπει απομείωση του ελληνικού χρέους μέχρι το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το χρέος θα μειωθεί κάποια στιγμή, αλλά το καλοκαίρι ή και πιο μετά.

Ο ίδιος ο Άσμουσεν πάντως δεν αποκλείεται να διαδεχθεί τον Σόιμπλε στο αξίωμα του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, στην περίπτωση που οι σοσιαλδημοκράτες δεχθούν τη συμμετοχή τους σε μία κυβέρνηση Μέρκελ. Και να φαντασθεί κανείς ότι αυτός είναι από τους πιο ήπιους απέναντι στην Ελλάδα απ�� τους συμμετέχοντες…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top