Αλλάζει το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο: Ξεπερνούν τη Ρωσία οι ΗΠΑ στην παραγωγή πετρελαίου!

Η Κίνα στην πρώτη θέση των εισαγωγέων πετρελαίου διεθνώς

Αλλάζει το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο: Ξεπερνούν τη Ρωσία οι ΗΠΑ στην παραγωγή πετρελαίου!

Ραγδαία αναδιαμορφώνεται το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο αφού -όπως εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA)- οι ΗΠΑ χάρη στην ραγδαία ανάπτυξη των σχιστολιθικών κοιτασμάτων της θα γίνουν σύντομα η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο, ξεπερνώντας τη Ρωσία!

Η εκτίμηση αυτή δίνεται στην δημοσιότητα μόλις μερικές ημέρες έπειτα από μια ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ η οποία ανέφερε πως η θεαματική αύξηση της παραγωγής αυτού του είδους του πετρελαίου επέτρεψε στη χώρα που κάνει την μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου στον κόσμο να μειώσει τις εξαγωγές δραστικά. Πλέον, δεν βρίσκονται οι ΗΠΑ στην πρώτη θέση στις εισαγωγές πετρελαίου διεθνώς και τη θέση αυτή καταλαμβάνει η Κίνα.

«Η τοποθέτηση των ΗΠΑ στη θέση του οδηγού της ανάπτυξης αποτελεί επίσης μια επιστροφή σε περασμένες δεκαετίες. Με παραγωγή που υπερέβη τα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα τα δύο τελευταία τρίμηνα και ήταν η υψηλότερη εδώ και δεκαετίες, το έθνος αυτό πρόκειται να γίνει η μεγαλύτερη χώρα-μη μέλος του ΟΠΕΚ σε παραγωγή υγρών καυσίμων από το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ξεπερνώντας τη Ρωσία. Και σε αυτό δεν προσμετρώνται καν τα βιοκαύσιμα και τα κέρδη από τα διυλιστήρια», ανέφερε ο IEA.

Η αλματώδης αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ θα επιτρέψει η συνολική προσφορά των κρατών-μη μελών του ΟΠΕΚ να αυξηθεί κατά 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2014, αύξηση η οποία θα αποκορυφωθεί με 1,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση της προσφοράς από την δεκαετία του 1970, σύμφωνα με τον IEA.

Η μεγάλη αυτή αύξηση θα αντισταθμίσει οποιοδήποτε σημαντικό πρόβλημα στην παραγωγή του ΟΠΕΚ και προσφέρει αποθεματικές ποσότητες ασφάλειας που εγγυώνται τις τιμές, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα ανέβαιναν πολύ πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι, όπου βρίσκονται σήμερα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top