Το είδαμε κι αυτό: σκληρή κριτική της κυβέρνησης στο ΔΝΤ για την έκθεσή του!

Διαψεύδει ότι υπάρχει ενδεχόμενο νέων μέτρων και αύξησης των φόρων

Το είδαμε κι αυτό: σκληρή κριτική της κυβέρνησης στο ΔΝΤ για την έκθεσή του!

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία υπάρχει κενό 2,9 δις ευρώ για το 2014 το οποίο θα πρέπει να καλυφτεί με νέα μέτρα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνει «κούρεμα» του χρέους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΔΝΤ φτάνει στο σημείο να ζητά αύξηση των φόρων σε πετράλαιο, ηλεκτρικό και φυσικό αέριο!

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει αιχμηρά το λάθος του ΔΝΤ με τον πολλαπλασιαστή, διατυπώνει εμμέσως αιχμές για «ανευθυνότητα», διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπάρχει ενδεχόμενο νέων μέτρων και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς της στόχους, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ αναφέρεται συγκεκριμένα

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν σχολιάζει εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Και δεν το έπραξε αυτό ακόμη και όταν ο Οργανισμός αποδέχονταν σφαλμένες παραδοχές και λανθασμένες εκτιμήσεις στη σύνταξη του αρχικού Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για τη χώρα μας.

Η ελληνική κυβέρνηση τοποθετείται, με ευθύνη και σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, μόνο επί του συμφωνημένου, με την τρόικα, Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με αυτό:

1ον. Η Ελλάδα, το 2012, υπερκάλυψε τους δημοσιονομικούς της στόχους. Σημειώνεται ότι στο Μνημόνιο (Memorandum of Understanding on Specific Economic Policy Conditionality), και συγκεκριμένα στην παράγραφο 1 «Επίτευξη υγιών δημόσιων οικονομικών (Achieving sound public finances)», αναφέρεται ότι «το πρωτογενές ισο��ύγιο σύμφωνα με τον ορισμό του προγράμματος ανήλθε στο -1,3% του ΑΕΠ το 2012 ελαφρώς καλύτερα από το στόχο του -1,5% του ΑΕΠ», τονίζοντας μάλιστα ότι «η υποκείμενη δημοσιονομική βελτίωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι επετεύχθη κατά τη διάρκεια μιας βαθειάς ύφεσης» (ύφεση 6,4% το 2012 όταν οι στόχοι είχαν τεθεί με ύφεση 6%).

2ον. Η Ελλάδα, το 2013, θα πετύχει μικρό, βιώσιμο, πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους τουλάχιστον 340 εκατ. ευρώ. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις και των εταίρων μας. Μάλιστα, το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Η έκθεση του ΔΝΤ το επιβεβαιώνει (σελ. 70: Ελλάδα = 4,2% του ΑΕΠ, Ευρωζώνη = 1,1% του ΑΕΠ).

3ον. Στην τελευταία επικαιροποίηση του Προγράμματος αναφέρεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013-2014.

Οι συζητήσεις με τους εταίρους για την επικαιροποίηση του προγράμματος συνεχίζονται.

Σε κάθε περίπτωση, το όποιο κενό που υπάρχει έως το 2017, με τους στόχους που υπάρχουν σήμερα, θα καλυφθεί με έλεγχο των δαπανών και με πρωτοβουλίες για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, αλλά και από την ορατή ήδη καλυτέρευση του μακροοικονομικού κλίματος».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top