ΔΝΤ: Χτες μάθαμε πως δεν πίστευαν στο ελληνικό πρόγραμμα και σήμερα μας μιλάνε για ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Νέα έκθεση της κυρίας Λαγκάρντ για την Ελλάδα

ΔΝΤ: Χτες μάθαμε πως δεν πίστευαν στο ελληνικό πρόγραμμα και σήμερα μας μιλάνε για ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αφού χθες πάθαμε ακόμη ένα εγκεφαλικόμε τα απόρρητα έγγραφα και την διαφωνία στο εσωτερικό του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος που έβγαλε στην φόρα η «Wall Street Journal», σήμερα το φως της δημοσιότητας βλέπει η νέα έκθεση του Ταμείου, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ρυθμό ανάπτυξης 0,6% για την ερχόμενη χρονιά!!!

Πιο συγκεκριμένα, το Ταμείο προβλέπει πως μετά την φετινή ύφεση του 4,2% θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, με το ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 2,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2014, έναντι ύφεσης 2,6% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα παραμείνει σε αρνητικό επίπεδο και το επόμενο έτος (-0,8% έναντι -0,4% το 2013).

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 0,5% του ΑΕΠ το 2014 από 1% του ΑΕΠ φέτος.

Οι συμβουλές

Το ΔΝΤ επιμένει στην πιστή εφαρμογή και υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με σκοπό να βελτιωθεί όπως υποστηρίζει η ανταγωνιστικότητα τη�� χώρας, ενώ αναγνωρίζει πως στην Ελλάδα το κόστος εργασίας έχει μειωθεί σημαντικά!

Η έκθεση σημειώνει ότι η ανάπτυξη αρχίζει να εμφανίζεται και πάλι στην Ευρωζώνη, αλλά είναι πολύ ασθενής, σε αντίθεση με την ανεργία που όπως παραδέχεται το Ταμείο παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Το ΔΝΤ τονίζει ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρξει μία πιο πλήρης τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη και προβλέπει ότι το 2014 η οικονομία της θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1% έναντι ύφεσης 0,5% το 2013.

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, το Ταμείο θεωρεί ότι είναι αναγκαία μεγαλύτερη χαλάρωσή της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, περιλαμβανομένης της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top