Ψιλοπράγματα: Μόλις το… 90% της δυ��αμικής της έχασε η κτηματαγορά!

Σε επίπεδα προ... χιλιετίας η αξία των επενδύσεων!

Στο 10 έως 15% του συνόλου της δραστηριότητας, που παρουσίαζε πριν από την κρίση, βρίσκεται σήμερα η αγορά ακινήτων, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας κτηματαγοράς της ΤτΕ Θεόδωρος Μητράκος στο συνέδριο για τα ακίνητα RE+D Business Forum.
Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε ο κ. Μητράκος, οι ονομαστικές τιμές των κατοικιών μειώθηκαν σε ποσοστό 30,8%, ενώ οι αξίες, σε πραγματικούς όρους, υποχώρησαν κατά 37%.
Στην Αθήνα οι τιμές υποχώρησαν κατά 32%, στη Θεσσαλονίκη 38,8%, στην Πάτρα 22,4%, στη Λάρισα 28,2% και στο Ηράκλειο 21,9%.
Οι τιμές στα επαγγελματικά ακίνητα υποχώρησαν 44,4% και εάν προστεθεί μείωση που είχε καταγραφεί πριν από το 2009, το μέγεθος της πτώσης διαμορφώνεται στο 55%.
Όπως προκύπτει από την έρευνα των κτηματομεσιτικών δικτύων, παρατηρείται στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μικρότερα, παλαιότερα ακίνητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της ΤτΕ, το 2013 εκτιμάται ότι οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων θα διαμορφωθούν στις 30.000.
Όπως σημείωσε ο κ. Μητράκος, η αξία των επενδύσεων έχει επιστρέψει 14 χρόνια πίσω, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2013 οι επενδύσεις σε νέα κτήρια διαμορφώθηκαν σε επίπεδα κάτω του 1 δισ. ευρώ.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top