Γ.Στουρνάρας: Νέο δάνειο δεν σημαίνει νέο μνημόνιο - Η τρόικα θα φύγει σύντομα από την Ελλάδα

Τι είπε για πλειστηριασμούς,κατοχικό δάνειο, τράπεζες και λίστα Λαγκάρντ

Γ.Στουρνάρας: Νέο δάνειο δεν σημαίνει νέο μνημόνιο - Η τρόικα θα φύγει σύντομα από την Ελλάδα

Η ελληνική οικονομία, το νέο μνημόνιο, τα μέτρα, το πρωτογενές πλεόνασμα, ο φόρος στα ακίνητα, οι πλειστηριασμοί και το γερμανικό κατοχικό δάνειο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της κουβέντας που είχε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών με τον Νίκο Χατζηνικολάου και Έλληνες πολίτες που βρέθηκαν στην πρεμιέρα της εκπομπής «Στον Ενικό».

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η οικονομία παρουσιάζει βελτίωση καθώς για δεύτερη χρονιά υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα από τους στόχους και αποκάλυψε ότι το επόμενο διάστημα θα έρθει η πολυαναμενόμενη ρύθμιση που θα προβλέπει τον συμψηφισμό των χρεών ιδιωτών - Δημοσίου.

«Για πρώτη φορά υπήρξε τόσο μεγάλη διόρθωση της ύφεσης. Υπάρχει όμως μία χρονική υστέρηση της βελτίωσης των αριθμών μέχρι την στιγμή που ο κόσμος θα το αισθανθεί αυτό στην τσέπη του. Σήμερα όμως έχουμε φύγει από την διακεκαυμένη ζώνη της εξόδου από το ευ��ώ και της χρεωκοπίας» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως γράψαμε και χτες στο star.gr, ο κ.Στουρνάρας διευκρίνισε πως ένα νέο δάνειο για την Ελλάδα δεν σημαίνει και απαραίτητα νέο μνημόνιο, τονίζοντας ότι είναι καλύτερα η χώρα να πάει σε έναν μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής του χρέους της με χαμηλότερο επιτόκιο.

Σε ερωτήσεις σχετικά με την τρόικα, ο κ.Στουρνάρας τόνισε πως «η τρόικα θα φύγει όταν μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να βγούμε μόνοι μας στις αγορές. Δεν θέλω να κάνω τον μάντη αλλά αυτό θα γίνει σύντομα. Όταν και εάν η Ελλάδα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα τότε θα μπορούν οι εταίροι μας να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, περαιτέρω μέτρα μείωσης του χρέους».

Μιλώντας για το πλεόνασμα, ο υπουργός εξήγησε ότι αυτό έχει υπολογιστεί με βάση τις αυστηρότερες προϋποθέσεις. «Τα 340 εκατ. πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι απλώς πλασματικό νούμερο αλλά είναι υποεκτιμημένο με βάση τα πραγματικά δεδομένα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Σχολιάζοντας τους φόρους στα ακίνητα και τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα ο κ.Στουρνάρας εξήγησε ότι στόχος του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων είναι να μην φορολογούνται μόνο τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αλλά να υπάρχει και ένας μικρός φόρος στα οικόπεδα και ακόμη μικρότερος φόρος για τα αγροτεμάχια. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, στόχος είναι το ελληνικό δημόσιο να εισπράξει φέτος 2,9 δισ. ευρώ από την φορολογία ακινήτων ανεξάρτητα από το συνολικό ύψος των φόρων που θα βεβαιωθούν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των πλειστηριασμών ο υπουργός ανέφερε ότι: «Δεν γίνονται πλειστηριασμοί. Για το πρώτο σπίτι θα βάλουμε παρά πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Ο φτωχός που έχει χτυπηθεί από την ύφεση δεν θα χάσει το σπίτι του. Αυτό που δεν θέλουμε είναι να δημιουργηθεί μία κουλτούρα στρατηγικών κακοπληρωτών. Δηλαδή άτομα που έχουν καταθέσεις 500.000 ευρώ και χρωστούν 200.000 ευρώ».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθούν τα τεκμήρια, τα οποία χαρακτήρισε «άδικα», ενώ εξήγησε ότι καταργήθηκε το αφορολόγητο προκειμένου οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δήλωναν τα χαμηλότερα εισοδήματα, σε σχέση με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Για την λίστα Λαγκάρντ, ο κ.Στουρνάρας γνωστοποίησε πως «περνάμε διάταξη στη Βουλή για να υπάρξει μερικός έλεγχος και από τα πρώτα ευρήματα να τον καλούμε να πληρώσει. Δέχομαι ότι υπάρχει καθυστέρηση. Δεν σημαίνει ότι δεν θα ελεγχθούν αυτοί και δεν θα πληρώσουν» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Για την διεκδίκηση από την Ελλάδα του γερμανικού κατοχικού δανείου ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η υπόθεση είναι αυτή τη στιγμή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και αναμένεται η εισήγηση του.«Αφορά μια ιστορία του χθες. Μια ακριβή ιστορία του χθες. Εγώ εδώ είμαι για να δω το μέλλον. Αυτή τη στιγμή που πάμε να λύσουμε μία και έξω το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν είναι ίσως η καταλληλότερη στιγμή για το θέμα αυτό. Αφήστε να μας πει το Νομικό Συμβούλιο Κράτους ποιο είναι το νομικό ζήτημα αλλά θέλει προσεκτικό χειρισμό» πρόσθεσε.

Τα αίματα άναψαν όταν τέθηκε στο τραπέζι το θέμα των τραπεζών, που δεν επιστρέφουν στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές τα χρήματα που έλαβαν από την ανακεφαλαιοποίηση. «Η ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη. Από εκεί και πέρα εάν δεν γυρίσουν στις τράπεζες καταθέσεις, οι χορηγήσεις θα γίνονται με το σταγονόμετρο. Δηλαδή δεν αρκούν τα λεφτά που πήγαν στις τράπεζες με την ανακεφαλαιοποίηση, που "βούλωσε" τρύπες» είπε ο κ.Στουρνάρας.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top