Κλείνουν «τρύπες» με τις χρυσές λίρες οι Έλληνες...

Αριθμός-ρεκόρ οι πωλήσεις το 2013 - Πως θα ελέγξτε εάν είναι γνήσιες

Κλείνουν «τρύπες» με τις χρυσές λίρες οι Έλληνες...

Στις ουρές της Τράπεζας της Ελλάδος εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα ένα ακόμα επεισόδιο του δράματος της ελληνικής κρίσης.

Στα ειδικά γκισέ ανταλλαγής χρυσών λιρών Αγγλίας, οι Ελληνες καταθέτουν τα τελευταία τους νομίσματα, αυτά που είχαν κληρονομήσει και φύλαγαν ως κόρη οφθαλμού, που μάζευαν «για σιγουριά» και που κρατούσαν για μια δύσκολη στιγμή. Ώσπου αυτή ήρθε…

«Χρειάστηκα χρήματα και έτσι αποφάσισα να τις δώσω», αναφέρει ο Μ.Κ. λίγο αφότου είχε αποχωριστεί 11 χρυσές λίρες Αγγλίας. Είχε προμηθευτεί τις λίρες πριν από 15 χρόνια ως επένδυση για το μέλλον και τις προόριζε για τα παιδιά του, όμως αποφάσισε ότι είναι προτιμότερο να κλείσει αυτή την ενοχλητική τρύπα που είχε ανοίξει στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Σε γενικές γραμμές, οι πωλήσεις χρυσών λιρών στην Τράπεζα της Ελλάδος παρέμεναν σταθερές από τις αρχές του 2011, με σαφή αύξηση από τους πρώτους μήνες του 2013 έως σήμερα.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία είναι ενδεικτικά: το πρώτο τρίμηνο του 2013 η Τράπεζα της Ελλάδος πούλησε συνολικά 9.778 χρυσές λίρες Αγγλίας και αγόρασε 33.428 λίρες, κάτι που αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό των τελευταίων ετών! Είναι χαρακτηριστικό ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2012 (Ιαν.-Μαρ.) πωλήθηκαν από την ΤτΕ 39.641 λίρες Αγγλίας και αγοράστηκαν 22.556 λίρες…

Οι λίρες ελέγχονται στο γκισέ από εξειδικευμένους υπαλλήλους για τη γνησιότητά τους. Οι πολίτες έχουν και τη δυνατότητα να απευθυνθούν και σε κάποιο από τα πάμπολλα ανταλλακτήρια χρυσού που έχουν ξεφυτρώσει σε κάθε γειτονιά, ωστόσο η ΤτΕ φαίνεται ότι δίνει σε πολλούς μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας.

Μια τυπική χρυσή λίρα αποτελείται από χρυσό 22 καρατίων, το πάχος είναι 1,52 χιλιοστά και η διάμετρος 22,05 χιλιοστά. Το βάρος μιας χρυσής λίρας, ανεξαρτήτως χρονολογίας κοπής, είναι 7,9881 γραμμάρια και ο καθαρός χρυσός που περιέχει είναι 7,32 γραμμάρια.

Σύμφωνα με τον ειδικό φιλοτελιστή Μάρκο Μαρινάκη, για να διαπιστώσετε εάν οι λίρες σας είναι γνήσιες, ελέγξτε εάν είναι καθαρή η ομαλή τους επιφάνεια, εάν τα περιφερειακά δόντια δεν είναι συμμετρικά και δεν έχουν το ίδιο βάθος ή ακόμα κι αν... η κοιλιά του Αγ. Γεωργίου είναι τελείως επίπεδη (εάν είναι κάλ��ικη).

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top