«Κακές» τράπεζες ετοιμάζουν Εθνική και Πειραιώς

Θα απορροφήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

«Κακές» τράπεζες ετοιμάζουν Εθνική και Πειραιώς

Στη σύσταση ξεχωριστών «κακών τραπεζών» («bad bank») που θα απορροφήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στον τραπεζικό κλάδο, προχωρούν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, ο Πέτρος Χριστοδούλου (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα) δηλώνει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιώτες επενδυτές για τον σχηματισμό κοινοπραξίας ώστε να εμπλακούν με ποσοστά μειοψηφίας σε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε ότι η Εθνική Τράπεζα έχει το μικρότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 24,4% του συνολικού της χαρτοφυλακίου και πως εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας bad bank μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ενώ βρίσκεται παράλληλα στη διαδικασία επιλογής συμβούλων για το συγκεκριμένο θέμα.

Και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος, δήλωσε εξάλλου πως εξετάζει τρόπους διαχωρισμού των κόκκινων δανείων από το υγιές χαρτοφυλάκιο, εξηγώντας ότι ελπίζει ότι η νέα δομή θα τεθεί σε ισχύ από το πρώτο τρίμηνο του 2014.

«Η αγορά απαιτεί σαφήνεια» ως προς τις αποδόσεις των εξυπηρετούμενων και μη εξ��πηρετούμενων δανείων, δήλωσε προσθέτοντας ότι είναι λογικό να γίνει τώρα ο διαχωρισμός καθώς «η κατάσταση σταθεροποιείται, πλησιάζουμε στο τέλος του κύκλου» υποστήριξε ο κ. Θωμόπουλος.

Επισημαίνεται ότι στα τέλη Ιουνίου, τα κόκκινα δάνεια αντιστοιχούσαν στο 29% του συνόλου των δανείων για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο μέσος όρος για την ευρωζώνη το 2012 ήταν στο 7,5%.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top