Μια… πόλη με εργαζόμενους: «Γεννήθηκαν» 63.122 θέσεις εργασίας το Σεπτέμβριο!

Βρούτσης: «Αποδίδουν οι έλεγχοι για μαύρη εργασία και τα αυστηρά πρόστιμα»

Μια… πόλη με εργαζόμενους: «Γεννήθηκαν» 63.122 θέσεις εργασίας το Σεπτέμβριο!

Μια ολόκληρη «πόλη» 63.122 εργαζομένων εμφανίστηκε στην επίσημη αγορά εργασίας το Σεπτέμβριο, γεγονός που το υπουργείο Εργασίας αποδίδει στην εντατικοποίηση των ελέγχων για την μαύρη εργασία και τα αυστηρά πρόστιμα που επιβάλλονται πλέον σε όσους βρεθούν να απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», το Σεπτέμβριο του 2013 κατέγραψε την υψηλότερη εδώ και 14 χρόνια αύξηση των ροών απασχόλησης!

Το ισοζύγιο προσλήψεων–απολύσεων το Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στις 63.122 περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέκυψαν μετά την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου οπότε και ανακοινώθηκε η νέα αυστηρή ποινή για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βρούτσης δηλώνει πως «η απόφαση να επιβληθεί το υψηλότερο ιστορικά πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία, δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε αβασάνιστη. Ιδιαίτερα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου οι νέες, αυστηρές ποινές θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να θεωρηθούν εξοντωτικές για πολλές επιχειρήσεις. Ωστόσο, ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Και για αντικειμενικούς λόγους, αφού το κόστος της παρανομίας για τις επιχειρήσεις ήταν απαράδεκτα χαμηλό, λειτουργώντας ως κίνητρο προσφυγής σε πρακτικές "μαύρης εργασίας". Αλλά και για ψυχολογικούς και συμβολικούς λόγους, αφού έπρεπε να σταλεί και στον επιχειρηματικό κόσμο και στην κοινωνία ένα ισχυρό μήνυμα ότι η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. Η επιλογή αυτή δικαιώθηκε. Οι εκτεταμένοι και διεξοδικοί έλεγχοι, χάρη και στο υψηλό επίπεδο υπηρεσιακής ευθύνης των στελεχών της Επιθεώρησης Εργασίας, κατέδειξαν ότι η άμεση και επιτόπια επιβολή αυτού του υψηλού προστίμου έπιασε τόπο».

«Με την αξιοποίηση, μάλιστα, των τεχνικών δυνατοτήτων που προσφέρει το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη", οι επιθεωρητές εργασίας θα διενεργούν εστιασμένους ελέγχους στη βάση απαιτητικών δεικτών αποτελεσματικότητας. Παράλληλα, ισόποσο πρόστιμο -δηλαδή 10.550 ευρώ- θα ισχύσει για όσους εργοδότες δεν συμπεριλάβουν τους εργαζόμενους τους στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που κάθε μήνα υποβάλλουν στο ΙΚΑ, ακόμη και εάν έχουν ήδη δηλώσει αυτούς τους εργαζόμενους στο Πληροφοριακό Σύστημα ‘Εργάνη’» καταλήγει ο υπουργός Εργασίας.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top