ΕΣΕΕ: Αυτά πρέπει να γίνουν για να αναστηθεί η ρευστότητα!

Οι προτάσεις για ανασχεδιασμό των χρηματοδοτικών εργαλείων

ΕΣΕΕ: Αυτά πρέπει να γίνουν για να αναστηθεί η ρευστότητα!
Τον ανασχεδιασμό των χρηματοδοτικών εργαλείων για την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά πρότεινε σήμερα Δευτέρα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΣΕΕ κάνει αναφορά σε στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα οποία λείπουν από την ελληνική αγορά περί τα 18 δισ. ευρώ ρευστότητας. Όπως τονίζει, μόλις ένα τρίμηνο πριν την ολοκλήρωση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, αναφορικά με την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και ενώ βρισκόμαστε εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, «δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ» από τους πόρους που δικαιούται και χρειάζεται η εγχώρια μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΣΕΕ προτείνει τα εξής:
• Το σχεδιασμό ενός εγγυοδοτικού προϊόντος για δάνεια κεφαλαίου κίνησης τα οποία να είναι ελκυστικά για τις τράπεζες και συνάμα χρηστικά για τις επιχειρήσεις.
• Το σχεδιασμό ενός τραπεζικού προϊόντος από πλευράς Κράτους, το οποίο να στοχεύει στην αναδιάρθρωση ή την αναχρηματοδότηση δανείων μέσω εθνικών κεφαλαίων, με ιδιαίτερη έμφαση στα παλαιά δάνεια 60.000 επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ. Η σημερινή δυνατότητα αναδιάρθρωσης των συγκεκριμένων δανείων εκτείνεται μέχρι το Μάιο του 2014, μίας προθεσμίας που κατά κοινή ομολογία δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες.
• Την απλοποίηση των διαδικασιών, σε ότι αφορά τους πόρους του ΕΣΠΑ που χρησιμοποιούνται σε σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς το υφιστάμενο σύστημα διακρίνεται από πολυκερματισμό τόσο σε επίπεδο υπουργείων όσο και σε επίπεδο φορέων.
• Την άμεση υλοποίηση των συμβάσεων για χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με κεφάλαια συνολικού ύψους 2,06 δισ. ευρώ, ώστε να αξιοποιηθούν ως το τέλος του χρόνου τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαχειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ ζητά οι συγκεκριμένοι στόχοι δανειοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις για το επόμενο τρίμηνο, που οι ίδιες οι τράπεζες συμφώνησαν με το υπουργείο Ανάπτυξης, να τηρηθούν και να μην μείνουν για άλλ�� μια φορά στη «θεωρία».
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top