Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: ΚΡΙΜΑ και ΑΔΙΚΟ να μην έχουμε ουρανοξύστες στην Ελλάδα!

Αλλαγές στη φορολόγηση κτισμάτων και διαμερισμάτων

Επιβαρύνσεις για τα κτίσματα αλλά και ελαφρύνσεις για τα διαμερίσματα που βρίσκονται σε υψηλό όροφο προβλέπει το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Αναλυτικά οι αλλαγές μέσω της εφαρμογής ειδικών συντελεστών αυξομείωσης του φόρου, οδηγούν σε:

- μείωση 1%-2% στο ποσό του φόρου για διαμερίσματα από τον 4ο όροφο και άνω (Τυχεροί όσοι θα έμεναν σε ουρανοξύστες -αν υπήρχαν !!!!). Ενώ παραμένει αμετάβλητος ο συντελεστής για υπόγεια διαμερίσματα στο 0,98, για ισόγεια ή 1ο όροφο (1,00) και για 2ο ή 3ο όροφο (1,02), μειώνεται σε 1,03 (από 1,04 που είχε σχεδιαστεί αρχικά) για διαμερίσματα στον 4ο ή 5ο όροφο και σε 1,04 (αντί 1,06) από τον 6ο όροφο και πάνω.

- αύξηση κατά 2%-3% του φόρου σχεδόν σε όλα σχεδόν τα κτίσματα, λόγω της εφαρμογής Συντελεστή Πρόσοψης. Ο φόρος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή πρόσοψης 1,02 για κτίρια με μία πρόσοψη σε δρόμο και 1,03 για κτίρια με δύο ή περισσότερες προσόψεις (π.χ. γωνιακά). Ο συντελεστής δεν εφαρμόζεται όταν το κτίσμα δεν έχει καμία πρόσοψη σε δρόμο.

- μείωση 10% του φόρου σε σχέση με το αρχικό σενάριο για τα ημιτελή κτίσματα, καθώς ο φόρος θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,4 αντί για 0,5 που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

- επέρχεται αύξηση 5% στο φόρο ακινήτων άνω των 1.500 τμ (κυρίως των επαγγελματικών χώρων) λόγω αλλαγών στους συντελεστές απομείωσης του φόρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top