Κλάους Ρέγκλινγκ: Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται, αλλά... δεν το βλέπετε ακόμα!

"Ίσως χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια η Ελλάδα"

Κλάους Ρέγκλινγκ: Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται, αλλά... δεν το βλέπετε ακόμα!

Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται, αλλά τα θετικά αποτελέσματα αυτής της σταθεροποίησης θα γίνουν αντιληπτά από τα μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού… μεταγενέστερα! Αυτό δήλωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής έκανε λόγο για πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία, όμως, εκτίμησε ότι είναι πιθανόν, μετά το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος, να χρειαστεί η Ελλάδα "πρόσθετη βοήθεια".

Επίσης, τόνισε, ότι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση είναι ένα εγχείρημα δυσκολότερο από εκείνα που αφορούν την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, για τις οποίες προέβλεψε ότι η έξοδός τους για δανεισμό στις αγορές είναι στην τελική φάση της υλοποίησης. Επεσήμανε, πάντως, ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός πως διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν πλέον την πρόοδο της ελληνικής οικονομί��ς, όπως ο ΟΟΣΑ.

Πάντως ο κ. Ρέγκλινγκ αναγνώρισε ότι οι όροι δανεισμού ήταν τιμωρητικοί αποτρεπτικοί πριν από τρία χρόνια και συγκεκριμένα στα πρώτα στάδια αρωγής της ευρωζώνης προς τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής αποκατάστασης.

Τα χαμηλά επιτόκια και η επιμήκυνση των χρόνων ωρίμανσης των δανείων, που στην περίπτωση της Ελλάδας φθάνουν ως και τα τριάντα χρόνια, είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που μπορούν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο, υπογράμμισε.

Ακόμη, δήλωσε ότι είναι προς το παρόν εξαιρετικά ριψοκίνδυνο να προβλέψει κανείς τα επίπεδα στα οποία θα κινηθεί τα επόμενα χρόνια η οικονομική μεγέθυνση, ενώ ερωτηθείς πώς θα μπορούσαν να επιλυθούν τα προβλήματα ρευστότητας που ταλανίζουν τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα προέβλεψε ότι με την προωθούμενη διαδικασία ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων σημαντικότερων ελληνικών τραπεζών και την εν εξελίξει σταδιακή εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών του ελληνικού δημόσιου τομέα προς τους ιδιώτες, η κατάσταση στον τομέα της ρευστότητας θα αρχίσει να βελτιώνεται

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top