«Μπλόκο» με στέρηση ΑΦΜ για όσους δεν αποδ��δουν ΦΠΑ

Αυστηροποιούνται οι διατάξεις για να σταματήσει η φοροκλοπή

Στην απενεργοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) επιχειρήσεων που δεν έχουν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση και να γεμίσει τα άδεια ταμεία.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να ενεργοποιήσει επί το αυστηρότερο διατάξεις που προβλέπει ήδη η νομοθεσία από το 2010 (Ν. 3853/2010), οι οποίες όμως μέχρι σήμερα παραμένουν στα χαρτιά.

Με βάση τις διατάξεις αυτές και τις τροποποιήσεις που προβλέπεται να υπάρξουν οι εφορίες θα προχωρούν στην «κατάργηση» του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου επιχειρήσεων που για δύο συνεχόμενα τρίμηνα δεν έχουν αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ που έχουν ήδη προεισπράξει!

Η τρόικα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση παρεμβάσεις για να αυξηθούν τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και κυρίως για να αυξηθεί η φορολογική συμμόρφωση επιχειρήσεων και επιτηδευματιών. Σημειώνεται ότι από τους περίπου 105.000 υπόχρεους σε δήλωση ΦΠΑ, περίπου οι 26.000 δεν υποβάλλουν τριμηνιαία περιοδική δήλωση ΦΠΑ, δηλαδή το 25% είναι ασυνεπές ως προς τις υποχρεώσεις του.

Η διαδικασία

Προς την κατεύθυνση αυτή ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης σκοπεύει να κάνει πιο αυστηρή τη ρύθμιση του Ν. 3853/2010 που προβλέπει ότι όταν επιτηδευματίας, φυσικό ή μη φυσικό πρόσωπο, δεν έχει υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα έτη ο ΑΦΜ του απενεργοποιείται.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα λαμβάνουν επιστολή από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με την οποία θα καλούνται να προσέλθουν στην εφορία εντός μηνός και να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους, καταβάλλοντας τους φόρους που τους αναλογούν. Εφόσον δεν ανταποκρίνονται με τη λήξη της προθεσμίας ο ΑΦΜ τους θα απενεργοποιείται.

Πάντως, η αδρανοποίηση των ΑΦΜ δεν θα εμποδίζει τη βεβαίωση νέων οφειλών, την είσπραξη όλων των οφειλών, αλλά και τη λήψη μέτρων διασφάλισης και είσπραξης οφειλών εκ μέρους του Δημοσίου.

Τι δεν μπορούν να κάνουν χωρίς ΦΠΑ

• Να θεωρήσουν βιβλί�� και στοιχεία

• Να λάβουν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας

• Να συναλλάσσονται με το Δημόσιο

• Να μεταβιβάσουν την κυριότητα ακινήτου

• Να ��ποβάλουν οποιαδήποτε δήλωση στο Τμήμα Μητρώου της ΔΥΟ

• Να υποβάλουν οποιαδήποτε φορολογική δήλωση ηλεκτρονικά

• Να τύχουν απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top