Η Μέρκελ «έτρωγε» τα νύχια της αλλά…. η όρεξη του Τόμσεν άνοιγε!

Τι συζητήθηκε τελικά στην πρώτη συνάντηση τρόικας-Στουρνάρα

Οι Γερμανικές εκλογές μονοπώλησαν το χθεσινό ενδιαφέρον των ΜΜΕ και των Ευρωπαίων, ωστόσο την ώρα που η Καγκελάριος "έτρωγε τα νύχια" της από αγωνία για να δει τα αποτελέσματα στην Ελλάδα εξελισσόταν το πρώτο κρίσιμο τετ α τετ του Σεπτεμβρίου μεταξύ του Γ.Στουρνάρα και της τρόικας.

Τι συζήτησαν τελικά ο υπουργός Οικονομικών και οι δανειστές;

Πέρα από τη διαρροή ότι οι επικεφαλής της τρόικας δείχνουν να συμφωνούν με τo οικονομικό επιτελείο στα μακροοικονομικά (ύφεση 3,8% και πρωτογενές πλεόνασμα), στο τραπέζι τέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα καυτά ζητήματα των διαπραγματεύσεων.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 και στις εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθούν τα δεδομένα στο τέλος της χρονιάς.

«Η δουλειά για το 2013 θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα για να έρθουμε σε μια συμφωνία. Υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για 4-5 εγγραφές, κάποιες σε έσοδα και μία δύο σε δαπάνες», ανέφερε στέλεχος του υπουρ��είου Οικονομικών που μετείχε στη συνάντηση.

«Για το 2014 απέχουμε, γιατί δεν έχουμε πληρότητα στοιχείων από αρκετούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε αφού πάρουμε τα στοιχεία» , ανέφερε η ίδια πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι «αξιολογείται ο φόρος ακινήτων. Πάει καλά αλλά θέλει περαιτέρω εξέταση σε δύο σκέλη: το ύψος των εσόδων και η εισπραξιμότητα. Και για τα δυο είμαστε σε καλό δρόμο», εκτίμησε, σημειώνοντας ότι «πρέπει να δούμε και πως θα αποτιμηθεί η δουλειά για τους Φόρους Υπέρ Τρίτων».

Συζήτηση έγινε και για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, τις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ταμεία και Εφορία, για τις οποίες ζήτησαν αξιόπιστα στοιχεία προκειμένου να διαπιστωθεί αν απέδωσαν ή όχι.

Αναφορικά με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ του Οκτωβρίου από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζεται ότι:

-Έως το τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η πληρωμή των οφειλών σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

-Δεν υπήρξε ουσιαστική συζήτηση για το θέμα των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν πιέζει για την επιστροφ�� των επιδοτήσεων που θεωρεί ότι παράνομα έλαβε η αμυντική βιομηχανία της χώρας.

-Η διαθεσιμότητα δε συζητήθηκε καθόλου, όπως και το θέμα του κώδικα των δικηγόρων που ήδη προχωρά.

-Δεν έγινε σ��ζήτηση και για τις αποκρατικοποιήσεις. «Ανταλλάξαμε πρώτες σκέψεις, δεν καταλήξαμε πουθενά γιατί ήταν η πρώτη συνάντηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η εβδομάδα αναμένεται να περάσει με συζητήσεις για τα τέσσερα προαπαιτούμενα, τις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και το θέμα του φετινού και του επόμενου προϋπολογισμού (2013-2014)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top