Το ραντεβού Στουρνάρα-τρόικας ολοκληρώθηκε μόλις έκλεισαν οι Γερμανικές κάλπες! Τυχαίο;

Τετράωρη ανάλυση για όλα τα θέματα "αγκάθια"

Το ραντεβού Στουρνάρα-τρόικας ολοκληρώθηκε μόλις έκλεισαν οι Γερμανικές κάλπες! Τυχαίο;

Λίγο πριν τις 19:00, δηλαδή ελάχιστα λεπτά πριν κλείσουν οι Γερμανικές κάλπες..... ολοκληρώθηκε η τετράωρη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας που έφτασαν στην Αθήνα για την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Πόουλ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ξεκίνησαν τις μεταξύ τους συζητήσεις, εξετάζοντας τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα και την πρόοδο των προαπαιτούμενων για τη δόση του Οκτωβρίου ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η υπαγωγή 12.500 υπάλληλων σε διαθεσιμότητα, η ρύθμιση των χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, η ψήφιση του νέου Κώδικα Δικηγόρων και η οριστικοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.

Η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις.

Στην πρώτη εκτός από τις διαπραγματεύσεις στην ελληνική πρωτεύουσα, ο Γ. Στουρνάρας αναχωρεί στις 10 Οκτωβρίου για την Ουάσιγκτον, ενώ αμέσως μετά θα μεταβεί στο Eurogroup.

Στη δεύτερη φάση η διαπραγμάτευση θα αφορά στο μεσοπρόθεσμο 2014 -2017, ενώ η τρίτη φάση θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών του Eurogroup.

Ο συγκεκριμένος γύρος αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο και να ολοκληρωθεί ακόμη και το Δεκέμβριο καθώς η ευρωζώνη καλείται να αποφασίσει για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Η ελληνική πλευρά έχει κάνει «σημαία» στις διαπραγματεύσεις την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος της χρονιάς ώστε βάσει των συμφωνηθέντων οι εταίροι μας να προχωρήσουν σε μέτρα μείωσης του χρέους.

Πάντως το οικονομικό επιτελείο διαμηνύει πως οποιοδήποτε χρηματο��οτικό κενό ΔΕΝ πρέπει να καλυφθεί με μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, αλλά με διαρθρωτικές παρεμβάσεις .

Βίντεο star

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top