Σε αναζήτηση… εκκαθαριστικού πάνω από 200.000 φορολογούμενοι

Πολύ πιθανόν αρκετοί να τα λάβουν στο τέλος του χρόνου!

Από ��ους συνολικά 332.589 φορολογούμενους, οι οποίοι κλήθηκαν για έλεγχο της φορολογικής δήλωσης, μόνο οι 46.391 έχουν παραλάβει εκκαθαριστικά.
Στην πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών, να προσκομίσουν για έλεγχο στις αρμόδιες εφορίες τα δικαιολογητικά των φορολογικών τους δηλώσεων, από τις 332.589 φορολογούμενους ανταποκρίθηκαν οι 106.080 (που αντιστοιχούν σε ποσοστό 31,9%), ενώ οι υπόλοιποι 226.509 (το 68,1% του συνόλου όσων εκλήθησαν για έλεγχο), δεν προσήλθαν.
Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη ότι μεταξύ των 226.509 που εμφανίζονται να μην ανταποκρίθηκαν στην ειδοποίηση, είναι αρκετοί αυτοί που έστειλαν, ταχυδρομικά τα δικαιολογητικά στις εφορίες, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν περιθώριο να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου.
Το πρόβλημα είναι στην εκκαθάριση αυτών των δηλώσεων, η οποία προχωράει με αργούς ρυθμούς, και χιλιάδες φορολογούμενοι είναι πιθανό να πάρουν το εκκαθαριστικό τους στα τέλη του χρόνου.
Οι καθυστερήσεις αυτές, θα σημάνουν τα εξής:
- Ο φόρος εισοδήματος, όταν κάποια στιγμή βεβαιωθεί οριστικά, θα πρέπει να καταβληθεί από τους υπόχρεους εφάπαξ, καθώς έχει παρέλθει πλέον το χρονικό όριο μέχρι το οποίο υπήρχε η δυνατότητα βεβαίωσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για εξόφληση σε 3 ή 2 δόσεις.
- Θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των νέων επιδομάτων τέκνων σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς με την υποχρέωση έγκαιρης υποβολής των δηλώσεών τους και ειλικρινείς, οπότε δεν έχουν καμία ευθύνη.
- Όσοι δικαιούνται μείωση η απαλλαγή από το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων του 2013 (που εισπράττει η ΔΕΗ) δεν μπορούν να διεκδικήσουν τις ελαφρύνσεις. Βάσει νόμου υποχρεούνται να υποβάλουν το εκκαθαριστικό σημείωμα ώστε να αποδείξουν ότι το ετήσιο εισόδημα τους, το 2012, δεν ξεπέρασε τα 6.000 ευρώ (άγαμος) ή τα 8.000 (έγγαμος), ή και παραπάνω εάν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top