Σόιμπλε: "Η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση πριν το 2014"

"Δεν φταίε�� η πολιτική λιτότητες που υποφέρει ο λαός"

Έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση, αλλά αύξηση του ΑΕΠ νωρίτερα από το 2014 «βλέπει» ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, ο οπ��ίος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Die Zeit» απορρίπτει για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του χρέους.

«Κούρεμα χρέους κάναμε το 2011. Τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας μειώθηκαν από όλους τους μη δημόσιους δανειστές εθελοντικά κατά 53%. Αυτό δεν θα το ξανακάνουμε. Ένα δεύτερο "κούρεμα" χρέους δεν θα υπάρξει», δήλωσε και πρόσθεσε «για να μειώσουμε το βάρος χρέους συνολικά, πρέπει το χρέος να αυξάνεται πιο αργά από ό,τι η οικονομική δύναμη και αυτό θα μπορούσε να συμβεί ήδη από την επόμενη χρονιά, όταν η χώρα θα βγει από την ύφεση».

Ο Γερμανός υπουργός αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις θετικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στην Ελλάδα, ενώ παραδέχεται ότι… «βεβαίως οι Έλληνες υποφέρουν, δεν το αμφισβητώ. Λιγότερο οι ελίτ, οι οποίες έφεραν την Ελλάδα σε αυτό το χάλι, περισσότερο ο απλός κόσμος. Η εξυγίανση είναι πάντα δυσάρεστη. Όσο δεν γινόταν κάτι, τόσο χειρότερα».

Γενικότερα θεωρεί ότι οι χώρες που «υποφέρουν», ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες λόγω λανθασμένων αποφάσεων του παρελθόντος και όχι λόγω του προγράμματος λιτότητας.

Μάλιστα, συγκεκριμένα για την Ελλάδα αναφέρει ότι «είχε υψηλά χρέη, δεν ήταν πλέον ανταγωνιστική, δεν είχε πλέον πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Πάνω σε αυτό έπρεπε να αντιδράσουμε. Και όταν τα προβλήματα είναι τόσο σοβαρά όσο στην Ελλάδα, τότε δεν επιτυγχάνεται η αλλαγή μέσα σε έξι μήνες, αλλά μόνο εντός περισσότερων ετών» και διευκρινίζει ότι «τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων και οι όροι δεν καταρτίζονται από τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά από οικονομολόγους της τρόικας, αυτοί έχουν την τεχνογνωσία και είναι αδιάφθοροι».

Τέλος, επεσήμανε ότι «οι Έλληνες είχαν δύο φορές τη δυνατότητα να ψηφίσουν σε εκλογές, εάν θέλουν να ακολουθήσουν αυτό τον σκληρό δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να παραμείνουν στο ευρώ και κάθε φορά αποφάσισαν να κρατήσουν το ευρώ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top