“Ζεσταίνεται” το deal ΔΕΠΑ-Gazprom για φθηνότερο φυσικό αέριο προς την Ελλάδα

Νέο κρίσιμο ραντεβού στη Μόσχα

“Ζεσταίνεται” το deal ΔΕΠΑ-Gazprom για φθηνότερο φυσικό αέριο προς την Ελλάδα

​Μια ακόμη συνάντηση μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom με αντικείμενο το ελληνικό αίτημα για μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου πραγματοποιείται σήμερα στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Gazprom θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην ελληνική πλευρά τη δική της πρόταση, καθώς σε όλες τις προηγούμενες συναντήσεις κεντρικό θέμα ήταν τα ελληνικά αιτήματα.

Τα βασικά αιτήματα που η ΔΕΠΑ θέτει ως αδιαπραγμάτευτα πατώντας πάνω στην υφιστάμενη σύμβαση, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα κερδίσει αν προσφύγει στη Διαιτησία, είναι τα εξής:

-Πρώτον, να μειωθεί η τιμή στον μέσο όρο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Το «πάτημα» της ΔΕΠΑ είναι τόσο η υφιστάμενη σύμβαση, που προβλέπει ότι θα είναι αντίστοιχη με τις συμβάσεις χωρών της Δυτικής Ευρώπης, όσο και διασταυρωμένα στοιχεία της Eurostat, και αξιόπιστων διεθνών εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με αυτά, η Gazprom πουλάει κατά μέσον όσο στις χώρες της Δ. Ευρώπης το αέριο προς 390 δολ/ 1.000 κυβικά, έναντι 480 δολ/ 1.000 κυβικά στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια διαφορά 19% την οποία και διεκδικεί η ελληνική πλευρά ως έκπτωση μέχρι και τη λήξη της σύμβασης του 2016.

-Το δεύτερο αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι να αλλάξει η φόρμουλα τιμολόγησης των Ρώσων που συνεχίζει να στηρίζεται στην τιμή του πετρελαίου, έτσι ώστε σε ποσοστό 30-40% ν�� στηρίζεται στους ευρωπαϊκούς κόμβους αερίου (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, κλπ), μέσω των οποίων διακινείται πλέον το 50% σχεδόν των ποσοτήτων των συγκεκριμένων χωρών.

Πάντως,όπως γράψαμε πρόσφατα στο star.gr, ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν έχει συμφωνήσει και προβλέπεται να υπάρξει μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου πάνω από 10% .Αυτό είχε διαβεβαιώσει η Ρωσίδα πρόεδρος της Άνω Βουλής και πρώην πρέσβης στην Ελλάδα, Βαλεντίνα Ματβιένκο κατά την διάρκεια της επίσκεψης της στην Ελλάδα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top