“Ζεσταίνεται” το deal ΔΕΠΑ-Gazprom για φθηνότερο φυσικό αέριο προς την Ελλάδα

Νέο κρίσιμο ραντεβού στη Μόσχα

​Μια ακόμη συνάντηση μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom με αντικείμενο το ελληνικό αίτημα για μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου πραγματοποιείται σήμερα στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Gazprom θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην ελληνική πλευρά τη δική της πρόταση, καθώς σε όλες τις προηγούμενες συναντήσεις κεντρικό θέμα ήταν τα ελληνικά αιτήματα.

Τα βασικά αιτήματα που η ΔΕΠΑ θέτει ως αδιαπραγμάτευτα πατώντας πάνω στην υφιστάμενη σύμβαση, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα κερδίσει αν προσφύγει στη Διαιτησία, είναι τα εξής:

-Πρώτον, να μειωθεί η τιμή στον μέσο όρο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Το «πάτημα» της ΔΕΠΑ είναι τόσο η υφιστάμενη σύμβαση, που προβλέπει ότι θα είναι αντίστοιχη με τις συμβάσεις χωρών της Δυτικής Ευρώπης, όσο και διασταυρωμένα στοιχεία της Eurostat, και αξιόπιστων διεθνών εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με αυτά, η Gazprom πουλάει κατά μέσον όσο στις χώρες της Δ. Ευρώπης το αέριο προς 390 δολ/ 1.000 κυβικά, έναντι 480 δολ/ 1.000 κυβικά στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια διαφορά 19% την οποία και διεκδικεί η ελληνική πλευρά ως έκπτωση μέχρι και τη λήξη της σύμβασης του 2016.

-Το δεύτερο αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι να αλλάξει η φόρμουλα τιμολόγησης των Ρώσων που συνεχίζει να στηρίζεται στην τιμή του πετρελαίου, έτσι ώστε σε ποσοστό 30-40% ν�� στηρίζεται στους ευρωπαϊκούς κόμβους αερίου (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, κλπ), μέσω των οποίων διακινείται πλέον το 50% σχεδόν των ποσοτήτων των συγκεκριμένων χωρών.

Πάντως,όπως γράψαμε πρόσφατα στο star.gr, ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν έχει συμφωνήσει και προβλέπεται να υπάρξει μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου πάνω από 10% .Αυτό είχε διαβεβαιώσει η Ρωσίδα πρόεδρος της Άνω Βουλής και πρώην πρέσβης στην Ελλάδα, Βαλεντίνα Ματβιένκο κατά την διάρκεια της επίσκεψης της στην Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top