Χαρείτε τώρα τις λακκούβες του χωριού σας, γιατί σύντομα θα βλέπετε μόνο γέφυρες και τούνελ!!!

Πράσινο φως στη χρηματοδότηση έργων από τους ΟΤΑ με εγγύηση του δημο��ίου

Αγνώριστη θα γίνει η Ελλάδα.... μετά το Προεδρικό Διάταγμα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ουσιαστικά ανάβει το πράσινο φως για την κατασκευή έργων με την χρηματοδότηση των ΟΤΑ για από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με εγγυητές το δημόσιο ή τράπεζες και αποπληρωμή έως 25 χρόνια!!!

Τα δάνεια αυτά θα μπορούν να φτάνουν ακόμα και το 100% τις αξίας του έργου και θα υποθηκεύονται περιουσιακά στοιχεία των ΟΤΑ, ενώ μπορεί να υπάρξει και προκαταβολή 10% της συνολικής αξίας χωρίς να έχουν υποβληθεί όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

15_full.jpg

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ

Το Π.Δ αναφέρεται στη διαδικασία χορήγησης δ��νείων και στα ΝΠΔΔ των ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ, καθώς και τα νομικά πρόσωπα που κινούνται στο πλαίσιο της σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και αφορά έργα οδοποιίας, ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, ανάπλασης πλατειών, διαμόρφωσης πάρκων-παιδικών χαρών, διαμόρφωσης κοινοχρήστων χώρων, κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων, έργων ύδρευσης, αθλητικών κέντρων, κολυμβητηρίων, κοιμητηρίων, δημοτικών ιατρείων, γεωτρήσεων, απορριμμάτων, κ.λπ. Ακόμη, θα χορηγούνται δάνεια και για την προμήθεια ή μίσθωση μηχανημάτων προκειμένου οι ΟΤΑ να πραγματοποιούν έργα.

Το ύψος των δανείων μπορεί να φθάσει μέχρι το 100% του προϋπολογισμού του υπό εκτέλεση έργου. Όμως για έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν από νομικά πρόσωπα στο πλαίσιο της σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα το δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του προϋπολογισμού ενώ στις περιπτώσεις συγχρηματοδότησης το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 90% του προϋπολογισμού του έργου.

Οι Δήμοι, αναφέρεται πως, θα πρέπει να αποπληρώνουν από τα έσοδα τους ή από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν, να υποθηκεύουν ακίνητα τους μέχρι του ποσού του δανείου και, να υπάρχει εγγύηση υπέρ του δανειολήπτη από το Δημόσιο ή Τράπεζα.

Στις περιπτώσεις που τα δάνεια αποσκοπούν για την εκτέλεση έργων μπορεί να προκαταβάλλεται το 10% του αιτουμένου ποσού, χωρίς κανένα δικαιολογητικό και το υπόλοιπο ποσό να καταβάλλεται ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών του έργου. Ακόμη, σε περίπτωση που ο δανειολήπτης περιέλθει σε αδυναμία καταβολής των δόσεων, μπορεί να υπάρξει περίοδος χάριτος, «πέραν των όσων αναφέρονται στη συναφθείσα σύμβαση» ή να τροποποιηθούν άλλοι όροι της δανειακής σύμβασης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top