Ελλάδα: Οι τιμές πέφτουν, η ανεργία και η ακρίβεια ανεβαίνουν

Νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη

Ελλάδα: Οι τιμές πέφτουν, η ανεργία και η ακρίβεια ανεβαίνουν

​Την κατηφόρα τραβούν οι τιμές στην ευρωζώνη! Πιο συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,3% τον Αύγουστο, από 1,6% τον Ιούλιο! Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,5% από 1,7% την ίδια περίοδο στην ΕΕ, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,7%. Την ίδια ώρα, η ανεργία στην ευρωζώνη εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα!

Η Ελλάδα εμφάνισε τον Αύγουστο αποπληθωρισμό -1%, σημειώνοντας νέα μείωση σε σχέση με τον Ιούλιο (-0,5%). Πάντως, όσον αφορά τη χώρα μας παρά το νέο αρνητικό πρόσημο του πληθωρισμού, υπήρξαν σημαντικές αυξήσεις την παραπάνω περίοδο, σε είδη που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς», αλλά και στο κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών. Για παράδειγμα, ανατιμήθηκαν κατά 29,2% οι νωπές πατάτες, κατά 5,8% τα νωπά φρούτα και κατά 1,2% τα κρέατα, ενώ αυξήθηκαν κατά 18,7% οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Μετά την Ελλάδα το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην ΕΕ εμφάνισε η Βουλγαρία (-0,7%) και η Λετονία (-0,1%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Εσθονία με 3,6%, την Ολλανδία με 2,8% και τη Ρουμανία με 2,6%.

Σε σχέση με τον Ιούλιο ο πληθωρισμός μειώθηκε σε 24 κράτη μέλη και παρέμεινε αμετάβλητος σε τρία, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τη Βρετανία.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top