Το ΙΚΑ παίρνει δάνειο για να δώσει συντάξεις

Δραματική η επιδείνωση των οικονομικών του ταμείου

Χάρη σε δάνειο, ύψους 150 εκατ. ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτ��υς θα μπορέσει το ΙΚΑ να καταβάλει τις συντάξεις του Οκτωβρίου, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για τα οικονομικά του ταμείου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα το ΙΚΑ πήρε δάνειο πέντε ημερών, το οποίο εξοφλείται με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται στην τελευταία μέρα του μήνα.

Κι ενώ η πρακτική αυτή στο παρελθόν δε θα προκαλούσε καμία ανησυχία, τώρα συμπίπτει με έγκυρες εκτιμήσεις για δραματική επιδείνωση των οικονομικών και πληθυσμιακών μεγεθών τόσο του ΙΚΑ, όσο και άλλων μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων, και με την αποτυχία της νέας ρύθμισης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων εισφορών, ενισχύοντας τις Κασσάνδρες που μιλούν για κατάρρευση των ταμείων.

Μόλις 6.900 είναι οι επ��χειρήσεις που ρύθμισαν τα χρέη τους προς το ΙΚΑ, ενώ είναι δεκάδες χιλιάδες εκείνοι που δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις οφειλές μέχρι 31/12/2012. Ενδεικτικό είναι ότι τον Αύγουστο, μήνα υψηλών προσδοκιών λόγω της τουριστικής περιόδου, το ΙΚΑ σημείωσε αύξηση εσόδων μόλις 0,1%.

Ίδια η εικόνα και στον ΟΑΕΕ, όπου μετά την εκκαθάριση του μητρώου από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, η εισπραξιμότητα υπολογίζεται στο 50%, όταν σε ανάλογη περίπτωση το 2007 ήταν γύρω στο 85%.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την Πέμπτη στο γραφείο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στην οποία συμφωνήθηκε να ασκηθεί κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα στις συναντήσεις με την τρόικα, ώστε να αποφευχθεί ένα κραχ που θα οδηγήσει σε νέο κούρεμα, ακόμα και των χαμηλών συντάξεων.

Γ. Βρούτσης: «Δεν θα υπάρξει νέα μείωση των συντάξεων»

Ο υπουργός Εργασίας βέβαια, Γ. Βρούτσης, σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του MEGA το Σάββατο τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι οι συντάξεις θα καταβληθούν στο ακέραιο και ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση των συντάξεων.

«Θέλω να καθησυχάσω τον κόσμο και να πω ότι οι συντάξεις που απολαμβάνουν δεν πρόκειται να θιχτούν. Δεν θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία να μειώνει περαιτέρω τις συντάξεις και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό ��ε ασφάλεια και σε στέρεες βάσεις», είπε ο υπουργός.

Όσο για τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, ο κ. Βρούτσης δήλωσε έκπληκτος σύστησε ψυχραιμία στον δημόσιο διάλογο, συστήνοντας ότι δεν είναι σωστό να σπέρνουν κάποιοι τον πανικό.

«Από τον υπουργό Εργασίας της χώρας ακούτε ότι για το πρώτο δεκάμηνο του 2013 για τα ασφαλιστικά ταμεία, ο στόχος ήταν να πάρουμε μέσα από τον προγραμματισμό της δημόσιας δαπάνης ένα ποσό που θα αντιστοιχούσε στο 83,3%. Σήμερα έχουμε αντλήσει το 82,9%. Δηλαδή όχι μόνο είμαστε μέσα στον στόχο, αλλά είμαστε και λίγο καλύτερα. Φέτος λοιπόν τα ταμεία βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία και ισορροπία με τους στόχους που θέσαμε» είπε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top