Ρεν και Ντάισελμπλουμ: αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα έως το τέλος του 2013

Άρχισε πάλι η συζήτηση για «κούρεμα» ή ελάφρυνση του χρέους

Ρεν και Ντάισελμπλουμ: αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα έως το τέλος του 2013
Πρώτη ανάρτηση: 13-09-2013, 16:22


Αποφάσεις για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας πρέπει να ληφθούν μέχρι το τέλος του 2013, ανακοίνωσαν ο επίτροπος Όλι Ρεν και ο επικεφαλής της ευρωζώνης Ντάισελμπλουμ, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, αν και απέφυγαν να μιλήσουν για συγκεκριμένο ποσό.

Ενδιαφέρον έχει ότι και οι δύο παραπέμπουν στην επίσκεψη της τρόικας για αξιολόγηση της κατάστασης, ενώ ο πρόεδρος της ευρωζώνης ανέφερε ότι η κατάσταση θα προσδιορισθεί το Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Από την πλευρά του πάντως ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας Β. Σόιμπλε απέκλεισε το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελλην��κού δημόσιου χρέους, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται φυσιολογικό, λόγω των επικείμενων κοινοβουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες πάντως, στο τραπέζι δεν βρίσκεται μόνο η λύση του «κουρέματος» αλλά υπάρχουν και άλλες λύσεις, όπως η μείωση των επιτοκίων, η επιμήκυνση κλπ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όμως να συμφωνήσει και το ΔΝΤ.

Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Νοεμβρίου

Εξάλλου, την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκειμένου να εξετάσει τα προσχέδια για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης για το 2014 και το εάν είναι αξιόπιστοι και σύμφωνοι προς τις συστάσεις των Βρυξελλών.

Όπως έχει αποφασισθεί , μετά τις πρόσφατες «περιπέτειες» της ευρωζώνης, οι 17 χώρες που ανήκουν σε αυτή οφείλουν να υποβάλλουν κάθε φθινόπωρο τα προσχέδια του προϋπολογισμού τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο συμβούλιο του Eurogroup.

«Σε μια συγκυρία κατά την οποία οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται, πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε από το Βίλνιους, όπου συνεδρίασαν σήμερα «ατύπως» οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top