Στην τελική ευθεία για τον νέο φόρο ακινήτων: Τι αλλάζει και τι μένει ίδιο

Φεύγει για… τρόικα την επόμενη βδομάδα

Στην τελική ευθεία για τον νέο φόρο ακινήτων: Τι αλλάζει και τι μένει ίδιο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώθηκε το πακέτο των προτάσεων που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στους τεχνοκράτες προπομπούς της τρόικας, ώστε να πάρουν την έγκρισή τους προτού το θέμα συζητηθεί σε υψηλότερο επίπεδο.

Η τελική πρόταση προβλέπει την αντικατάσταση του Ενιαίου Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων (ΕΤΗΔΕ) και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ο νέος ενιαίος φόρος θα επιβάλλεται τόσο επί των αστικών ακινήτων (κατοικίες, καταστήματα, επαγγελματικοί χώροι κτλ.), στα οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου πόλης, όσο και στα αγροτεμάχια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κλίμακα θα αποτελείται από περισσότερα των 30 υπο-κλιμακίων (ανάλογα με την αντικειμενική αξία) και θα ανεβαίνουν σκαλί-σκαλί κατά 500 ευρώ.

Τα αγροτεμάχια θα φορολογούνται με άλλη απλούστερη κλίμακα ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται (πεδινά, ημιορεινά, ορεινά) και το εμβαδόν (στρέμματα). Ο φόρος θα είναι στρεμματικός, μικρότερος για τη γεωργική περιουσία των κατ' επάγγελμα αγροτών.

Οι συντελεστές του νέου φόρου και οι διαδικασίες πληρωμής θα έρθουν με ξεχωριστό νομοσχέδιο στη Βουλή -αφού συμφωνηθούν με την τρόικα- και θα εφαρμοστούν από τις αρχές του 2014.

Από τον φόρο η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει το επόμενο έτος φόρους άνω των 3,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσ��άστηκαν στη σημερινή σύσκεψη το ΕΤΗΔΕ δεν καταβάλλεται από το 20% των φορολογουμένων, ενώ λόγω των μεγάλων φορολογικών βαρών και της αποσύνδεσης της πληρωμής από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ εκτιμάται ότι τον νέο φόρο δεν θα καταβάλει το 30% των φορολογουμένων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top