Προοπτι��ές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας βλέπει η Socar

Σχεδιάζει και άλλες ιδιωτικοποιήσεις μετά την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ

Προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας βλέπει η SOCAR, η εταιρεία που εξαγόρασε τη ΔΕΣΦΑ, τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου .O πρόεδρος της αζέρικης εταιρείας μίλησε στο ΣΤΑΡ και διαβεβαίωσε πως οι τιμές του φυσικού αερίου θα πέσουν, ενώ τόνισε πως μετά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΣΦΑ, η εταιρεία θα σχεδιάσει και νέες επενδύσεις στη χώρα μας.

Τις επόμενες κινήσεις θα εξετάσουν μετά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΣΦΑ όπως δήλωσε ο πρόεδρος της αζέρικης εταιρείας σε ερώτηση του Σταρ, που βρέθηκε στο Αζερμπαϊτζάν.

«Όπως γνωρίζεται, ήταν μία μακρά, μαραθώνια διαδικασία η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή μας στη ΔΕΣΦΑ. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τα επόμενα βήματά μας» τόνισε ο κ. Αμπουλάγιεφ.

Πίσω μας βρίσκονται τα γραφεία της Socar, όπου πολύ συχνά εδώ ελληνικές αντιπροσωπείες φτάνουν για διαπραγματεύσεις.

Το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, υψηλόβαθμα στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, θα μεταβούν στο Μπακού για την υπογραφή της μακροχρόνιας συμφωνίας πώλησης φυσικού αερίου, από το κοίτασμα του Shah Deniz 2.

Και οι δύο πλευρές χαμογελούν για τη συμφωνία, λένε στη Socar, ενώ ο Ροβνάγκ Αμπουλάγιεφ διαβεβαίωσε πως οι τιμές του φυσικού αερίου θα πέσουν. «Είναι κανόνας ότι όταν μπαίνουν περισσότεροι παράγοντες στην αγορά η ενέργεια δεν ακριβαίνει, γίνεται φθηνότερη. Οπότε, ουσιαστικά διαμορφώνουμε νέες δυνατότητες για τους καταναλωτές».

Σημαντικό είναι κατά τη Socar και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα του Νοτίου Διαδρόμου που θα δεχτεί φυσικό αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ.

Για την αζέρικη εταιρεία αυτό σημαίνει: πως η χώρα μας βρίσκεται σε κομβικό σημείο, τόσο για τη διοχέτευση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ιταλίας αλλά και την εξαγωγή του προς τη Σλοβενία, την Κροατία και τη Βοσνία μέσω της Αλβανίας.

Στο ερώτημα για τα μέχρι πότε επαρκεί το φυσικό αέριο από το Σαχ Ντενίζ 2, που θα αρχίσει να ρέει προς την Ευρώπη το 2019, ο πρόεδρος της αζέρικης εταιρείας απάντησε:

«Επενδύουμε μεγάλα ποσά της τάξης των 40-45 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να διαθέσουμε μια νέα πηγή τροφοδοσίας αερίου στην Ευρώπη. Και τα αποθέματά μας διαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της χώρας μας αλλά και των αναγκών τροφοδοσίας των πελατών μας για τα επόμενα εκατό χρόνια».

Η Socar τονίζει πως η εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας που δημιουργείται στην περιοχή μέσω του TAP, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Ελλάδας όσο και των χωρών από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top