Εισαγγελέας για τα Κρατικά Λαχεία

Ύστερα από καταγγελίες της Emma Delta

Στα χέρια του εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαράλαμπου Τζώνη περνά η ποινική αξιολόγηση σειράς καταγγελιών για την διοίκηση και λειτουργία της εταιρίας Κρατικά Λαχεία καθώς και η συμφωνηθείσα προμήθεια που θα λαμβάνουν οι εταιρίες που ανέλαβαν για 12 ��ρόνια τη λειτουργία της εταιρίας.

Οι καταγγελίες προέρχονται από την εταιρία ΕΜΜΑ DELTA , την πλειοδότρια δηλαδή εταιρία για την απόκτηση του μετοχικού πακέτου του ΟΠΑΠ, η οποία με σειρά εξωδίκων αλλά και μιας ογκώδους μηνυτήριας αναφοράς , αμφισβήτησε πως είναι συμφέρουσες για τον ΟΠΑΠ οι περίφημες συμβάσεις με τις εταιρίες Intralot- Scientific Games για τα κρατικά λαχεία. Πρόκειται για την παραχώρηση 12ετούς άδειας για τα κρατικά λαχεία στην εταιρεία ειδικού σκοπού Ελληνικά Λαχεία ΑΕ, την οποία σύστησε η σύμπραξη ΟΠΑΠ-Intralot-Scientific Games.

ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΕΝΕΒΗ Η ΕΜΜΑ DELTA

Η ΕΜΜΑ DELTA, ως εν δυνάμει μέτοχος του ΟΠΑΠ , πριν αποκτήσει τις μετοχές του οργανισμού, είχε προχωρήσει σε μια ογκωδέστατη ανταλλαγή εξωδίκων με τις συγκεκριμένες εταιρίες θεωρώντας μη επωφελής για τον ΟΠΑΠ τους όρους της σύμβασης παραχώρησης των λαχείων. Τα εξώδικα αυτά δεν αποτέλεσαν τότε αντικείμενο έρευνας , αφού τον περασμένο Δεκέμβριο η σύμπραξη είχε πλειοδοτήσει στο σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση των κρατικών λαχείων, έναντι 190 εκ. ευρώ. Η ΕΜΜΑ DELTA όμως επανήλθε πρόσφατα συγκεντρώνοντας σε μια ογκώδη αναφορά όλες τις ενστάσεις της για την συγκεκριμένη σύμβαση, στην οποία (σ.σ αναφορά) συμπεριέλαβε και τα εξώδικα που είχαν ανταλλαγεί όσο και ένα μεγάλο όγκο καταγγελιών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων.

Η αναφορά, αυτή τη φορά τέθηκε επί τάπητος και ο Άρειος Πάγος έστειλε όλο το φάκελο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, η προϊσταμένη της οποίας Παναγιώτα Φάκου έδωσε εντολή προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα καταγγελιών σύμφωνα με τις οποίες :

Α) Στη διοίκηση και λειτουργία της εταιρίας συμμετέχουν τέσσερις εταιρίες , η ΟΠΑΠ , η ΙΝΤΡΑΛΟΤ , η Scientific Games και η LOTTOMATICA. Σύμφωνα με τη διακήρυξη της σύμβασης σε αυτό το σχήμα κυρίαρχο ρόλο έπρεπε να έχει ο ΟΠΑΠ, κάτι , σύμφωνα με τις καταγγελίες που δεν συμβαίνει , γιατί ναι μεν ο ΟΠΑΠ έχει 7 εκπροσώπους στο ΔΣ και οι άλλες εταιρίες 4 , όμως για τα κρίσιμα ζητήματα απαιτείται πλειοψηφία 8 μελών.

Β) Η σύμβαση για την προμήθεια των κρατικών λαχείων προς τους μετόχους Intralot-Scientific Games προβλέπει ποσοστό 3,3% επί των εισπράξεων , το οποίο κατά ��ην καταγγέλλουσα εταιρία είναι πολύ υψηλό, καθώς θεωρείται αρκετά υψηλότερο από τα κρατούντα στη διεθνή αγορά. Ο εισαγγελέας θα ξεκινήσει μελετώντας τα στοιχεία, ακολούθως θα καλέσει μάρτυρες από όλες τις εταιρίες ενώ αν προκύψουν τυχόν ευθύνες κρατικών αξιωματούχων θα εμπλακεί και η εισαγγελέας διαφθοράς.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top